Artikel Depot
Image default
Zakelijk

Voorkom dat uw data op straat komt te liggen door deze 5 tips!

Elk bedrijf vreest hiervoor, het lekken van data en de vertrouwelijke informatie op straat zien liggen. U als bedrijf zal vast ook wel uw maatregelen hebben genomen om dit absoluut te voorkomen, maar weet u wel zeker dat u de juiste maatregelen heeft genomen? Zijn er situaties die kunnen voorkomen waar u niet aan heeft gedacht? Zijn er simpele oplossingen? Dit zijn vragen die u als bedrijf aan uzelf kan stellen. Om u en uw bedrijf te helpen bij het voorkomen van een datalek zijn hieronder 5 tips genoemd en verder toegelicht.

Tip 1:  Werknemers bewuster maken

De meeste datalekken komen voort uit menselijke fouten. Dit kan zijn in het versturen van een mail naar het verkeerde adres, het laten liggen van documenten of een werktelefoon die ergens wordt vergeten of wordt gejat. Door werknemers bewuster te maken van de gevolgen van bepaalde acties zorgt u ervoor dat u de kans op datalekken zeer sterk verlaagd.

Tip 2:  Gebruik geen publieke netwerken

Voor hackers en cybercriminelen zijn publieke netwerken de vijver waar zij in vissen. Dit betekent dat u en uw werknemers zeer kwetsbaar online zijn op deze netwerken. Zo kan het openen van een mail of een bepaald programma al zorgen voor een hack of het lekken van data. Voorkom dus dat uw bedrijf op publieke netwerken bezig is, en ga alleen voor beveiligde netwerken.

Tip 3:  Beperk het aantal plekken waar data op staat

Gevoelige gegeven, zoals persoonlijke gegevens, wilt u absoluut beschermd bewaren. Daarom is het handig om deze data niet op al te veel plekken te hebben staan. Hoe meer plekken deze data hebben hoe groter de kans dat de informatie zal gaan lekken. Zorg liever voor één plek waar alles staat en die u zeer goed beveiligd.

Tip 4:  Verwijder of vernietig de data van oude apparaten      

Een ander veelvoorkomend lek is het achterblijven van data op oude apparaten die worden weggedaan. Technisch handige mensen kunnen makkelijk de verwijderde data terughalen en kunnen dus een kijkje nemen in jullie data. Als u niet goed weet hoe u de data moet verwijderen of vernietigen is het handig om een professioneel bedrijf in te huren. Bepaalde bedrijven hebben namelijk de software, de programma’s en de tools om uw datadragers te ontdoen van de gevoelige data. Over het algemeen wordt aangeraden om te kiezen voor datavernietiging in plaats van dataverwijdering. Met datavernietiging verkleint u de kans tot lekken naar nul procent.

Tip 5: Doe een beveiligingscontrole

Het is altijd verstandig om uw beveiliging nogmaals te controleren. Dit kunt u ook laten doen door iemand met een frisse blik. Steeds meer bedrijven huren hackers in om de zwakke plekken van de beveiliging bloot te leggen. Op die manier kan u die zwakke plekken mooi aanpakken en een datalek voorkomen.