Artikel Depot
Image default
Afvalverwerking

Plastic verpakkingen voor AGF verboden in de Argentijnse stad Rosario

In de stad Rosario in Argentinië vind je geen plastic verpakkingen meer om groenten en fruit. Het voorstel voor de afschaf van plastic verpakkingen voor deze producten dat de wethouder Stad van de Toekomst (Luz Olazagoitía) indiende is zojuist goedgekeurd door de gemeenteraad. De maatregel heeft een positieve invloed op het milieu maar wellicht een wat minder positieve invloed op verpakkingsgroothandels, mocht deze maatregel breder gedragen worden.

Zorgwekkend hoge aantallen micro- en mesoplastics in Rosario

Door deze verordening zet Rosario een grote stap naar een beter milieu. De wethouder wil hiermee de productie van onnodige vervuilende producten een halt toe roepen om het milieu te ontzien. Luz Olazagoitía zegt dat er zorgwekkende hoeveelheden microplastics en mesoplastics worden gevonden in de streek. Het afval dat gevonden wordt in de Paraná-rivier is voor 90% plastic. Dat moet anders.

Rosaria is de eerste Argentijnse stad die een maatregel als deze aanneemt.

Natuurlijke verpakking

Initiatiefnemer Luz Olazagoitía legt uit dat plastic verpakkingen voor groenten en fruit in principe onnodig is, omdat deze voedingsmiddelen van nature al een verpakking hebben: de schil. Deze verpakking is in veel gevallen zelfs ook eetbaar.

Vanaf heden mogen supermarkten dan ook geen plasticfolie of bakjes meer gebruiken voor groente en fruit die al een beschermende schil hebben van nature.

Sancties bij niet naleven nieuwe maatregel

Om die reden ziet de wethouder de toegevoegde waarde niet van plastic verpakkingen voor deze voedingsmiddelen die opwegen tegen de schade die het plastic aan het milieu toebrengt. Als de nieuwe maatregel niet wordt nageleefd, volgen er dan ook sancties. Het Secretariaat voor Controle en Burgerwelzijn ziet via de Inspectiedienst voor Handel en Industrie door het Secretariaat van de Regelgeving via de Rechtbank Misdrijven erop toe dat de maatregel wordt nageleefd.

Andere steden geïnspireerd

Het lijkt erop dat de andere Argentijnse steden geïnspireerd zijn door deze ontwikkeling in de stad Rosaria. De kans is groot dat deze of soortgelijke maatregelen ook door andere steden in het land wordt overgenomen. In april van dit jaar diende namelijk ook milieu-ambtenaar Fernando Santacruz een voorstel in om het aantal plastic verpakkingen te minderen door middel van een bewustmakingscampagne in de stad Posadas. De tijd zal het leren of deze maatregelen breder gedragen wordt door het land en misschien zelfs ook door andere landen.

https://www.paperplanetshop.nl/