Artikel Depot
Image default
Woningen

Wat is een hypothecair krediet?

huis te koop

Droom je van het kopen of renoveren van een huis? Maar heeft u, zoals bijna iedereen, niet genoeg spaargeld om het zelf te betalen? Nou, dan kan een hypotheek wat troost bieden.

Hoe sluit u een woonkrediet af?

Met een woonkrediet leen je een bepaald bedrag bij een geldverstrekker (meestal een bank) en kun je daarmee je project realiseren. Die lening kunt u op een vast tijdstip terugbetalen. Dergelijke leningen kunnen gemiddeld 20 jaar worden gebruikt.

Als u uw hypotheek intrekt, moet u de bank de nodige garanties geven. Dit gebeurt in de meeste gevallen via hypotheekregistratie. Dan wordt uw huis gebruikt als onderpand voor de lening. U moet naar een notaris die voor deze registratie een contract opstelt. U betaalt de notariskosten en -kosten in principe op uw eigen manier.

Wat is er nodig voor een hypotheek?

U leent een bedrag tegen een vaste of variabele rentevoet.

Het vaste rentetarief verandert niet gedurende de kredietperiode. Het is aan te raden om deze rente te gebruiken als de rente laag is. In dat geval houdt u gedurende de hele kredietperiode hetzelfde rentepercentage aan.

De variabele rente kan bijvoorbeeld elk jaar of elke vijf jaar stijgen of dalen binnen een vooraf bepaalde bandbreedte. De groei is altijd beperkt tot een vooraf bepaald percentage (bijvoorbeeld 3%, en de jaarlijks aanpasbare formule is beperkt tot maximaal 1% per jaar voor de eerste drie jaar) en kan nooit meer bedragen dan tweemaal de oorspronkelijke rentevoet.

Als u na verloop van tijd renovatiewerken wilt uitvoeren, kunt u met een nieuwe hypotheek en tegen het op dat moment geldende rentepercentage weer een deel van het afgeloste kapitaal opnemen. De looptijd van de nieuwe lening hoeft niet perse gelijk te zijn aan de looptijd van het bestaande krediet.

Het voordeel hiervan is dat u niet opnieuw via een notaris hoeft (zolang de resterende looptijd van de hypotheekregistratie gelijk is aan of langer is dan de looptijd van de nieuwe lening en er in de originele kredietbrief een clausule staat over toekomstige schulden). Uw bank zal u indieningskosten in rekening brengen voor de nieuwe lening. Maak altijd een afspraak om de situatie te begrijpen.

Hoeveel kunt u lenen om uw droom te realiseren?

Als u een huis bouwt of koopt en u wilt hiervoor een hypotheek afsluiten, dan berekenen zij samen met de bank het bedrag dat u kunt lenen. Daartoe overwoog ze verschillende factoren, waaronder:

  • Uw terugbetalingsvermogen
  • Koop een deel van uw eigen (met uw eigen geld) zelffinanciering
  • De geschatte waarde van de woning of grond die u wilt kopen, bouwen of renoveren
  • De garantie die u kunt geven

immoscoop te koop

https://be.propenda.com

Gerelateerde artikelen

Schuimrubber op maat; de voordelen

Bieden op een huis: waar moet je rekening mee houden?

Kozijn plaatsen