Artikel Depot
Image default
Dienstverlening

Mensen uit de problemen helpen als schuldhulpverlener bij de gemeente

Er zijn in Nederland heel wat mensen die moeite hebben om rond te komen. Ten tijde van het schrijven van dit artikel ging het om maar liefst 600.000 mensen die problematische schulden hadden. Dit zijn schulden waarbij je aan het begin van de maand even niet meer weet hoe je het einde van de maand moet halen. Veel van deze mensen komen dan zelfs in de schuldsanering terecht. Deze mensen hebben professionele hulp nodig om het licht aan het einde van de tunnel weer in zicht te krijgen. Het is dan belangrijk om deze mensen de juiste ondersteuning te bieden. Wil jij aan de slag als schuldhulpverlener bij de gemeente? Joinuz is een organisatie die jou dan graag aan een functie helpt die bij je past. Samen met de detacheerders van dit bureau zorg je ervoor dat jouw ambitie om mensen uit de schulden te helpen wordt verwezenlijkt.

Wat doet een schuldhulpverlener precies?

Werken in de schuldhulpverlening is een mooi beroep. Je helpt mensen die het even niet meer zien zitten om uit de problemen te komen. Jouw werk hiervoor begint op het moment dat mensen bij de gemeente waar je werkt aankloppen voor hulp. Je gaat samen met deze personen kijken wat er precies misgaat. Hoeveel schulden staan er nog open, bij welke partijen? Het is dan aan jou om dit duidelijk in kaart te brengen, zodat je contact op kan gaan nemen met schuldeisers, zorgaanbieders en andere instanties die een vordering hebben op je cliënt. Je maakt afspraken en zet een concreet plan op papier om de schulden op den duur weer weg te werken. Tijdens het proces, dat jaren kan duren, houd je in de gaten of alles verloopt zoals afgesproken, stel je rapporten op en bewaak je het gehele traject.

Meer dan alleen naar de schulden kijken

Een van de belangrijkste onderdelen van je werk is om samen met schuldeisers tot een oplossing te komen. Dit kan bij problematische schulden een ingewikkeld proces zijn, waar jij dan een goede oplossing voor moet vinden. Maar het wegwerken van schulden is niet het enige waar je mee bezig bent. De mensen die jij helpt zijn niet voor niets in de schulden terechtgekomen. Je moet vanuit jouw schuldhulpverlening baan bekijken wat hier de reden voor is en hoe je ervoor zorgt dat mensen te zijner tijd niet te maken krijgen met een terugval. Is er een psychosociale achtergrond? En zo ja, hoe vind je hier dan een goede oplossing voor? Je wordt een belangrijke persoon in het leven van de schuldenaren, die er op rekenen dat jij ze uit de schulden weet te krijgen.

Hoe kom je aan het werk als schuldhulpverlener?

Het beroep van schuldhulpverlener is een functie waar steeds meer vraag naar is. Niet verwonderlijk, want er zijn ook steeds meer mensen die deze hulp nodig hebben. In Nederland heb je het dan over tienduizenden mensen die niet zelf meer uit de schulden kunnen komen. Je begrijpt dat je, door de complexe problematiek waar je tijdens je werk mee te maken krijgt, over een flink pakket aan vaardigheden moet beschikken. Je moet niet alleen verstand hebben van financiën, maar daarnaast ook over goede sociale vaardigheden beschikken. Een beetje inzicht in de psychologie is daarbij eigenlijk ook onmisbaar. We hebben het hier over een functie waar je een opleiding op hbo-niveau voor nodig hebt. Denk aan Sociaal Juridische Dienstverlening, of een soortgelijke opleiding. Tot de competenties die je nodig hebt voor een schuldhulpverlening baan behoren onder andere communicatieve vaardigheid, oplossingsgericht denken en besluitvaardigheid.

Joinuz helpt jou aan een functie als schuldhulpverlener

Joinuz is een detacheringsbureau dat gespecialiseerd is op het gebied van Sociaal, fysiek en belastingen domein en binnen de zorg en woningbouwcorporaties. Bij dit bureau hebben ze goed zicht op wat er bij een bepaalde functie precies nodig is. Ben jij op zoek naar een baan in een van de vakgebieden waar Joinuz in werkt? Dan nemen ze samen met jou door welke functie jou op het lijf is geschreven. Bij Joinuz geloven ze erin dat je werkt om te leven en niet andersom. Je baan moet dus naadloos aansluiten bij jouw lekker leven. Joinuz helpt jou graag deze baan te vinden. Hiervoor bieden ze jou de ondersteuning die je nodig hebt om optimaal te kunnen presteren.