Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

De opbrengst van zonnepanelen berekenen: uitleg en tips

Bij de keuze voor zonnepanelen geldt dat je vele voordelen kunt behalen. Steeds meer mensen in Nederland maken de keuze om over te stappen op zonnepanelen, gezien de verschillende voordelen. Ten eerste kun je hiermee op actieve wijze een bijdrage leveren aan een wereld waarin er minder sprake is van CO2 uitstoot. De wereld wordt een stuk schoner door de manier waarop jij aan jouw energie komt. Ten tweede kun je winst behalen door de zonnepanelen op het dak te plaatsen. De zonnepaneel opbrengst berekenen doe je aan de hand van een model. Verschillende factoren spelen een rol op de winst die je kunt behalen. 

Opbrengst van zonnepanelen berekenen

Het is mogelijk om de opbrengst te berekenen aan de hand van een bepaalde formule. Het is namelijk zo dat de winst van de zonnepaneel afhankelijk is van de soort zonnepaneel, de kwaliteit en het vermogen. Het maximale vermogen van de zonnepaneel heeft een enorme invloed op de hoeveelheid Watt die uiteindelijk kan worden opgewekt. Vervolgens spelen de omstandigheden een grote rol. Hierbij kun je denken aan warm weer en natuurlijk het feit dat de zonnepanelen niet onder de schaduw van een boom liggen. 

Lagere energierekening

Het levert eveneens financiële voordelen op om te kiezen voor zonnepanelen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat de energierekening omlaag gaat. Je bent als gevolg van de zonnepanelen minder afhankelijk van een energienet. Je kunt de energie die je opwekt gebruiken om voldoende stroom te hebben in jouw woning. Hierdoor ben je minder afhankelijk van gas van een bedrijf, waarmee je zeker weet dat jouw energierekening omlaag zal gaan. 

De rol van het dak

Het dak speelt tevens een rol bij het rendement dat je kunt behalen, waarbij geldt dat je de zonnepanelen ook correct dient te plaatsen. Hierbij kun je onder andere gebruik maken van experts, zodat je het plaatsen niet zelf hoeft te doen. Het is belangrijk om de zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen, zodat de zon hier vrij gemakkelijk op kan schijnen. Verder speelt de hellingshoek van het dak een rol, net als de hoeveelheid zonnepanelen die jij op het dak van jouw woning plaatst.