Artikel Depot
Image default
Tuin en buitenleven

4 handige tips tegen zadelpijn

Je fiets meestal omdat je het leuk vindt of omdat je lekker wilt genieten van het weer en de buitenlucht. Je kunt de fiets praktisch gebruiken om bijvoorbeeld naar school of de winkel te fietsen maar je kunt ook lekkere fietstochten maken op de fiets. Als je last hebt van zadelpijn dan is het fietsen ineens minder aangenaam en heb je er niet zoveel aardigheid meer aan. Wat kun je nou doen tegen zadelpijn?

Wat is zadelpijn.

Als je list hebt van zadelpijn dan kunnen dit verschillende klachten zijn die ontstaan aan de zitbeenderen tijdens het fietsen, zoals: pijn tijdens het zitten, schaafwonden aan de binnenkant van je benen of tintelingen en gevoelloosheid aan geslachtsorganen. Dit is niet prettig en vaak kun je er ook wel iets aan doen om het te verminderen of te voorkomen.

Hier de tips:

1. Wanneer je niet zo vaak fiets en ineens een grote afstand gaat vfietsen dan kan het zijn dat je meer last hebt van zadelpijn omdat het ongewoon is dat je zo lang op een zadel zit en veel beweegt. Als je meer wilt gaat fietsen dan is het dus goed om dit langzaam op te bouwen.

2. Een goed zadel is essentieel. Niet alle zadels zijn geschikt. Naast dat je een fietszadel heren en een fietszadel dames hebt zit er in alle modellen zadels ook heel erg veel verschil. Ook kan een ander zadel ook nog van invloed zijn of je recreatief of sportief aan het fietsen bent.

3. Ook kleding is een punt om rekening mee te houden. Als je last hebt van knoopjes of een rokje tijdens het fietsen dan kan het zijn dat deze zeer doen of dat je door kleding een andere houding aanneemt op de fiets waardoor je niet meer prettig zit en dit zeer kan gaan doen.

4. Stel het zadel en de fiets goed af. Het is belangrijk dat je meeste gewicht op het brede deel van het zadel komt. Vaak kun je een zadel wat naar voren en naar achteren zetten en de hoogte afstellen. Verder bepaald het stuur ook een groot deel van je fietshouding.