Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Welke eettafel moet ik kopen voor mijn woonkamer?

Een eettafel kopen voor je woonkamer is zoveel meer dan gewoon een tafel kopen om te eten. Als je vaak vrienden uitnodigt of je werkt vanuit het comfort van je eigen huis, dan heb je ongetwijfeld al gemerkt dat een eettafel zelden alleen een plek is om te eten.

Tegenwoordig zijn eettafels in de woonkamer multifunctioneel, wat een belangrijke factor is om te overwegen bij het kopen van een nieuwe eettafel. Daarnaast zijn er nog meer dingen waar je op moet letten als je wilt investeren in de beste eettafel voor je woonkamer. Wij helpen je graag jouw zoektocht te vereenvoudigen met enkele tips.

Waarvoor ga je de eettafel gebruiken?

Voordat je het ruime aanbod van eettafels induikt, moet je goed overwegen waarvoor je de tafel zult gebruiken en voor hoeveel personen. Is de tafel alleen bedoeld om te eten of zal ze ook dienst doen als een plek voor entertainment en fijne momenten met het gezin of vrienden? Het antwoord op deze vragen zal je helpen te bepalen welk materiaal en vorm past bij je wensen en behoeften.

Zo zal een houten tafel warmte en comfort toevoegen aan je woonkamer, wat bevorderlijk is om tijdens en na een maaltijd te blijven hangen. Een eettafel met een glazen blad zal het tegenovergestelde teweegbrengen, omdat het koud en kil is en eerder fungeert als een pronkstuk.

En hoewel een rechthoekige tafel een traditionele en meest populaire keuze is, mag ook een ronde eettafel niet over het hoofd worden gezien. Ronde tafels zorgen voor een meer ontspannen en intieme eetervaring omdat er niemand aan het hoofd van de tafel zit.

Ronde eettafel

Rechthoekige eettafel versus ronde eettafel

Om het beste uit je nieuwe eettafel te halen, moet de tafel vooral in je woonkamer passen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste grootte en vorm kiest. Voor velen is het traditionele rechthoekige ontwerp bijna een automatische keuze, maar zoals reeds gezegd behoren ook ronde eettafels tot je opties.

Ronde tafels bieden zelfs heel wat voordelen en hier zijn er een paar:

Betere toegankelijkheid

Doordat er geen hoeken zijn aan een ronde tafel, geraak je gemakkelijker bij de stoelen. Bovendien is een ronde tafel zeer geschikt voor zowel kleine als grote woonkamers, waar het eetgedeelte voor een blikvanger kan zorgen.

Als je aan tafel zit, heb je niet alleen de ruimte nodig voor maaltijden, huiswerk, spelletjes of materialen te plaatsen. Je hebt ook ruimte rond de tafel nodig om comfortabel te bewegen. Daarom is een goede toegankelijkheid belangrijk. Het gebeurt vaak dat mensen een rechthoekige eettafel kopen voor een rechthoekige woonkamer, maar al snel komen ze erachter dat er niet genoeg ruimte rond de tafel is en dat de hoeken storen.

Betere persoonlijke interactie

Een ander probleem bij een rechthoekige tafel is het voeren van gesprekken. Het kan vrij ongemakkelijk zijn om een gesprek aan te gaan met iemand die aan dezelfde kant van de tafel zit. Je moet je bijna over de tafel leggen of je stoel naar achter bewegen om de persoon te zien.

Een ronde tafel betekent echter dat iedereen die aan tafel zit naar het midden kijkt. Hierdoor kan niemand zich buitengesloten voelen in een gesprek. Iemands aandacht trekken gaat veel gemakkelijker en er is ook een groter gevoel van openheid dat juist aanmoedigt om met iedereen aan tafel leuke gesprekken te hebben.