Artikel Depot
Image default
Tuin en buitenleven

Kleine knaagdieren populair

Kleine knaagdieren populair

Kleine knaagdieren kunnen erg goed deel uitmaken van jullie gezin. Ze zijn eenvoudig om voor te zorgen, mobiel, makkelijk te temmen en oppas is meestal snel geregeld. Ook voor kinderen zijn kleine huisdieren ideaal, omdat ze weinig aandacht vergen en weinig woonruimte nodig zijn, waardoor ze bijvoorbeeld op de slaapkamer van je kind kunnen over nachten. De levensverwachting van de meeste kleine knaagdieren zijn niet uitzonderlijk lang, waardoor je niet het hele leven eraan vastzit. Hoewel ze klein zijn en weinig aandacht behoeven, betekent het natuurlijk wel dat je het dier moet verzorgen in de tijd dat deze zich bij je doorbrengt. Het betekent dus wel een heuse verantwoordelijkheid voor je kind. Je kunt immers niet zomaar de voeding of verzorging overslaan. Ook de ouder heeft hier een rol in, om toe te kijken op de staat van het dier en de omgang met het dier.

 

Welke knaagdieren hebben we het dan over?

Als je het over een knaagdier hebt, dan denk je misschien al snel aan een muis of rat en wil je deze absoluut niet in je huis hebben. Er zijn echter meer leuke huisdieren. We gaan ze aan je voorleggen.

 

De Degu: dit knaagdier komt uit Chili en wordt steeds populairder in Nederland. In tegenstelling tot muizen, hebben degu’s een normaal dag en nacht ritme. Dat wil zeggen dat ze overdag actief zijn en ’s nachts slapen.

 

Cavia: cavia’s zijn enorm leuke dieren om te houden. Het zijn sterke en doorgaans gezonde knaagdieren die sterk gesocialiseerd kunnen worden. Een cavia gaat niet graag alleen door het leven. Vaak worden ze in een setje aangekocht en in een kooi geplaatst, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden. Cavia’s hebben een ruime kooi nodig en kunnen wel tot een jaar of 8 oud worden.

 

Hamster: misschien was je deze alweer vergeten. De hamster is nooit weggeweest van de lijst. Er zijn diverse hamstersoorten variërend van dwerghamsters tot Syrische hamsters en Russische hamsters. De dwerghamsters zijn het meest voorkomend. De levensverwachting van hamsters hangt af van de oorsprong. Gemiddeld genomen worden ze een jaar of 3-4 oud.

 

Gerbil: we zetten deze bewust in de lijst. Mensen denken vaak dat een gerbil ofwel woestijnrat goed als huisdier te gebruiken zijn. Een woestijnrat kan zich echter slecht aanpassen aan een huiselijke omgeving. Hierdoor is deze niet geschikt om als huisdier te houden. Laat je dus niet verleiden door het mooie, schattig ogende dier. Redenen om ze niet te houden zijn o.a. de kwetsbaarheid en temperatuur regulatie. Woestijnratten leven normaliter in gangenstelsels onder de grond waar een vrij gemiddelde temperatuur is. Daarnaast zijn ze erg beweeglijk en worden ze niet graag vastgehouden. Door ze bij de staart te pakken kunnen ze deze loslaten.