Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Elektrische deken

Op zoek naar de beste elektrische deken

Voordelen van elektrische dekens

Elektrische dekens bieden veel voordelen. Zowel lichamelijke voordelen als financiële voordelen. De warmte van een elektrische denken brengt ontspanning, dit kan helpen bij spier- of rugklachten. Warmte verlicht namelijk pijn en zorgt voor ontspanning van de spieren. De continue warmte van een elektrische deken zorgt voor een betere bloedstroom door uw hele lichaam. Hiermee zullen lichaamspijnen verminderd worden.

Ook kan de warmtedeken ervoor zorgen dat verkoudheidsklachten verminderd worden. De warmte van de deken al de droogheid in de neus verminderen, waardoor je makkelijker zal kunnen ademen. Een ander voordeel van de warmtedeken is dat je ermee kunt besparen op je energierekening. Je kunt de thermostaat gerust wat lager zetten ’s nachts omdat je het niet koud zal hebben, dankzij de warmtedeken. De elektrische deken zal zorgen voor plaatselijke verwarming, waar dat nodig is. De kosten van het gebruik van een elektrische deken zullen lager zijn dan de energierekening van de verwarming van het hele huis.

Beter slapen met een elektrische deken

Een ander bijkomend voordeel is dat de elektrische deken kan zorgen voor een betere slaapkwaliteit. In de winter kan het lang duren voor je het warm krijgt in bed, waardoor je niet kan ontspannen. Ontspanning is nodig om beter slapen. Met een warmtedeken heb je het eerder warm en ontspan je dus sneller, waardoor je eerder in slaap zal vallen. Ook zal de warmtedeken ervoor zorgen dat je niet in de nacht wakker wordt van bijvoorbeeld een koude wind. Door de warmtedeken zal je slaap dus langer duren en zal je minder vaak wakker worden in de nacht.

Is een warmtedeken veilig

Warmtedekens moeten tegenwoordig aan hoge veiligheidseisen voldoen. Ze bevatten namelijk speciale beveiligingen. Deze beveiliging beschermt bijvoorbeeld tegen oververhitting. Dit betekent dat de deken automatisch uitschakelt wanneer hij te heet wordt. Er zijn ook dekens die na een bepaalde tijd automatisch uit gaan. Vaak is de warmte niet meer nodig als je eenmaal in slaap bent en is het niet erg als de deken na een tijdje uitgaat. Dit kan je een extra veilig gevoel geven omdat je weet dat de deken vanzelf uitschakelt en dus niet oververhit zal rake. Je kunt er zelf ook voor zorgen dat het gebruik van een elektrische deken nog veiliger is, door ervoor te zorgen dat de deken nooit gevouwen of gekreukt ligt. Dit is namelijk niet goed voor de bedrading in de deken. Hierdoor zal de deken ook langer meegaan. Ook kun je ervoor zorgen dat de schakelaar ooit wordt afgedekt door bijvoorbeeld een kussen.

De kosten van een elektrische deken

Er zijn elektrische dekens verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. De prijzen kunnen uiteenlopen van rond de twintig euro tot honderd euro. De prijs ligt voornamelijk aan het formaat van de deken. Er zijn eenpersoons en tweepersoonsdekens verkrijgbaar. Daarnaast zit er verschil in de functies die een deken kan bieden. Bij sommige warmtedekens kan je de voetenwarmte apart instellen, deze zullen wat duurder zijn. De warmtedekens zijn ook verkrijgbaar in verschillende materialen, bijvoorbeeld van polyester of fleece stof. Dit heeft ook invloed op de prijs. Het gebruik van duurzame materialen zal daarnaast invloed hebben op de prijs. De kosten bij gebruik van de deken zijn niet zo hoog. Een warmtedeken gebruikt gemiddeld zo’n 50 of 60 watt per uur. Als je per jaar 30 kWh zou gebruiken zal je dit ongeveer 7 tot 15 euro per jaar kosten. Wanneer je daarnaast bespaart op de energierekening, doordat je de verwarming minder vaak aan hoeft te zetten, zullen de kosten nog lager uitvallen.