Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Samen met ouders een huis kopen

Steeds vaker kopen kinderen met hun eigen ouders een woning. Samen in 1 hypotheek omdat je samen veel meer inkomen hebt. Ook het gezamenlijke eigen geld is hoger zodat goed kan overbieden samen met ouders.

Hypotheek met ouders

Samen met ouders een huis kopen betekend dat je vooraf bij de notaris zaken goed moet doorspreken. Voor de bank heeft iedereen een gelijk aandeel in de woning. Stel nu dat iemand meer eigen geld investeert of met een groter deel aan inkomen deelneemt in het hypotheekproces? Het is logisch dat diegene die het meeste geld inbrengt ook meer overwaarde krijgt als de woning verkocht moet worden.

Voorwaarden huis kopen met ouders

Ga je een woning kopen met je vader, moeder, vrienden of andere familieleden lees dan ook even goed de voorwaarde.

  1. Iedereen dient ingeschreven te zijn op dat adres en daar te wonen.
  2. Het huis verlaten kan niet zo maar.
  3. De woning dient bestemmingsplan WONEN te hebben op het moment van de aanvraag.
  4. Bestendig inkomen wel zo belangrijk, onzekerheid nemen wij niet in behandeling
  5. Maak duidelijke afspraken hoe lang jullie minimaal samen wonen.

Er zijn nog meer voorwaarden maar dit zijn wel de belangrijkste. Vaak denken kinderen die met ouders een huis kopen heel makkelijk over de voorwaarden. Een soort garant staan of sponseren. Helaas is dat niet mogelijk.

Huis kopen met ouders betekent ruim wonen

De woningmarkt zit op slot en dat is de reden dat een woning kopen met ouders dagelijks plaatsvindt. Het grote voordeel is dat je met 3 of 4 personen veel ruimer en luxer kan kopen.

Huis kopen met twee personen lukt uitsluitend als beiden veel spaargeld hebben en een schenking krijgen van ouders. Ook is het mogelijk om te kopen als er overwaarde is. Met overwaarde kan je hoger bieden op een huis.

Overbieden samen met ouders

Koop jij samen met je ouders een huis dan is overbieden makkelijker. Samen is er meer spaargeld. Let goed op want je kan pas een bod uitbrengen als jij de taxatiewaarde weet van de aan te kopen woning en eventueel van je huidige woning. Wat je maximaal kan lenen is namelijk 100% van de taxatiewaarde.

Ga jij € 400.000,- bieden op een woning terwijl jullie op inkomen wel € 600.000,- kunnen lenen?  Als de taxatiewaarde € 350.000,- bedraagt dan is dat echt je maximale hypotheek die je samen met je ouders kan krijgen. De vraagprijs van een woning zegt helemaal niets over de marktwaarde van een huis.

Huis kopen met ouders de toekomst

Oude tijden herleven. Vroeger, net na de oorlog gebeurde het regelmatig dat vader of moeder bij een van de kinderen ging inwonen. Vanaf de jaren 70 werden veel voorzieningen beter en werd er volop gebouwd. Te kort aan woningen was er niet.

Sinds 2017 wordt er door omstandigheden te weinig gebouwd. De komende 7 jaar verwacht ik geen oplossing en zullen de prijzen van huizen stijgen. Dat is de reden dat een huis kopen met:

  • Ouders
  • Vrienden
  • Broer of zus
  • Overige bekenden

Dagelijkse werkzaamheden zijn van Lexwonen.