Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Hemelwaterafvoer aanleggen

Met een hemelwaterafvoer voorkom je lekkages aan je dak. Als het water namelijk niet afgevoerd kan worden en op een plat dak blijft staan kan het dak vervormen of zelfs doorzakken. Daarom is het van belang dat het water weggevoerd kan worden door middel van een hemelwaterafvoer. Maar waar moet je op letten bij het plaatsen van een hemelwaterafvoer, en wat gaat het kosten?

Materiaal en kosten hemelwaterafvoer

Voor het laten afvoeren van het water heb je regenpijpen, ook wel HWA-buizen genoemd, en dakgoten nodig. Regenpijpen en dakgoten zijn in meerdere soorten materiaal beschikbaar. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en kenmerken:

Zink – Zink is duurzaam, van hoge kwaliteit en gaat lang mee. Zinken afvoersystemen hebben een aantrekkelijk uitstraling. De prijzen liggen gemiddeld tussen de € 35 tot € 55 per meter.

Koper – Een koperen afvoersysteem heeft net als zink een aantrekkelijke uitstraling en gaat lang mee. De prijs van een koperen afvoersysteem ligt tussen de € 40 tot € 50 per meter.

PVC – PVC is minder duurzaam dan ander materiaal, echter heeft PVC nauwelijks onderhoud nodig. PVC is stevig materiaal en zal in alle weersomstandigheden goed blijven functioneren. Een afvoersysteem van PVC is in veel kleuren verkrijgbaar, mocht je een gekleurd huis hebben dan kun je dit erop aanpassen. De kosten van een PVC afvoersysteem liggen tussen de € 25 en € 35 per meter.

Aluminium – Een afvoersysteem van aluminium gaat vrij lang mee. Daarnaast is aluminium kras en slag bestendig waardoor er minder snel scheuren zullen ontstaan en je minder snel een reparatie aan je systeem hoeft te laten uitvoeren. Aluminium afvoersystemen zijn naadloos verkrijgbaar, dit zorgt voor een mooi afgewerkte uitstraling. De kosten van aluminium dakgoten en regenpijpen liggen tussen de € 30 en € 50 per meter.

Bij het aanschaffen van een dakgoot kun je kiezen tussen ronde of vierkante dakgoten. Vierkante goten, ook wel bakgoten genoemd, zijn bakvormige goten met een luxe uitstraling die makkelijk te onderhouden zijn. Het nadeel van bakgoten is dat ze minder flexibel zijn dan mastgoten en sneller verstopt raken.

Ronde dakgoten worden ook wel mastgoten genoemd. Door de ronde vorm van de goten stroomt het water gemakkelijk weg en verstoppen de goten minder snel dan bij een bakgoot. Echter zijn mastgoten minder onderhoudsvriendelijk dan bakgoten.

Dakdekker inschakelen

Voor het plaatsen van een hemelwaterafvoer kun je het beste een dakdekker inschakelen. De arbeidskosten van een dakdekker liggen gemiddeld tussen de € 35 en € 55 per uur. Hoelang de dakdekker bezig is met het plaatsen van een hemelwaterafvoer ligt aan de grootte van de klus. Via MyGo schakel je gemakkelijk een dakdekker bij jou in de buurt in.