Artikel Depot
Image default
Dieren

De Beagle: een schattige, zorgeloze kleine hond

De Beagle: een schattige, zorgeloze kleine hond

Beagles zijn schattig: slechts één aangrijpende blik van deze zorgeloze kleine hond is genoeg om bijna elke hondenliefhebber verliefd te maken. Ze zijn intelligent, volhardend en vriendelijk, maar ook erg sociaal, waardoor ze ideaal zijn voor gezinsleven. Dit ras is vanwege het kleine formaat perfect voor personen die de zorg voor grotere honden niet op zich zouden willen of kunnen nemen.

Beagles zijn al eeuwenlang gefokt als jachthonden. Hun fokkerij gaat terug tot de noordelijke hond, bekend als de St. Hubert’s hond. Dit was een ras die in 1066 in Engeland werd geïntroduceerd door de Noormannen, toen Groot-Brittannië werd veroverd. Daar werd hij rond het jaar 1400 gekruist met de zuidelijke hond, een gevlekt hondenras uit het zuiden van Frankrijk. Destijds was het voor de fokkers erg belangrijk dat ze konden beschikken over goede jachthonden.

De Beagle: een hond met uitstekende jachtinstincten

De naam Beagle verscheen voor het eerst in 1515 in de rekeningboeken van koning Hendrik VIII. De kleine Beagle werd in 1615 voor het eerst bekend als klein hondenras. Hij was zo compact dat hij moeiteloos kon passen in de zadeltassen van de jagers. Deze honden bleken een uitstekend jachtinstinct te hebben. In die tijd werd de term Beagling bedacht om de jacht met een roedel honden te beschrijven. De Beagle dankt aan dit verleden niet alleen zijn uiterlijk, maar ook zijn vriendelijke karakter. Ondanks dat hij een jachthond en een roedelhond is, weet hij wat hij wil, zo is te lezen op www.beaglewereld.nl.

Voornaamste kenmerken van de Beagle 

De lange oren, afgerond aan de uiteinden en hangend, geven de Beagle een onmiskenbaar uiterlijk. Zijn typische dichte, korte en zachte vacht trekt bijzonder veel aandacht. Ondanks dat ze een grote verscheidenheid aan kleuren en kleurencombinaties hebben, is de witte, zwarte en bruine Beagle het populairst met een driekleurige look. Het is echter ook mogelijk om andere soorten Beagles te vinden, zoals de wit en bruine, rood en witte of zwart en witte hond.

Bij alle opties is het staartstuk altijd wit van kleur. Op de vraag of de Beagle een klein of middelgroot ras is, blijkt deze kleine hond in staat het beste van twee werelden te verenigen: er is een mini-Beagle en een middelgrote Beagle (de bekendste). De mini-Beagle is niet groter dan 25 cm en kan vaak zelfs kleiner zijn. De normale Beagle-variant varieert tussen 33 en 44 cm in hoogte, met een gewicht van 9 tot 11 kg.

Belangrijkste eigenschappen van de Beagle

  • Ze zijn sociaal: Beagles zijn honden die er heel erg van genieten om in het bijzijn van mensen te zijn. Ze vinden het leuk om bijna iedereen te ontmoeten en te begroeten. Hun vriendelijkheid maakt ze ook uitstekende therapiehonden.
  • Ze hebben weinig onderhoud nodig: met een Beagle hoef je je geen zorgen te maken over het ontwarren van de vacht, het maken van een hondenbroodje of het boeken van een afspraak met je plaatselijke trimmer.
  • Ze zijn luid en krachtig: Beagles kunnen meer en krachtiger blaffen dan de doorsnee rassen. Woon je in een drukke stad of heb je buren die vrij dichtbij wonen, dan is dit iets om te overwegen. Je kunt natuurlijk ook de voorkeur geven aan een rustiger hondenras.
  • Ze houden van graven: omdat Beagles worden gebruikt voor de vossenjacht, kunnen ze echte gravers zijn. Je hond denkt misschien dat hij een vos uit een hol probeert te trekken, maar wat hij in werkelijkheid doet, is je achtertuin vernielen.
  • Ze zijn koppig: vanwege hun koppigheid kan de training van een Beagle uitdagend zijn.
https://www.beaglewereld.nl