Artikel Depot
Image default
Industrie

Veilig hijsen doe je zo

Ondanks verbeterde technieken en strenge wet- en regelgeving voor hijswerktuigen en -bezigheden, gebeuren er nog steeds ongelukken tijdens het hijsen. Deze ongelukken kunnen op verschillende manieren voorkomen worden. In deze blog lees je over een aantal belangrijke zaken om veilig te kunnen hijsen.

Volg een cursus

Er zijn talloze cursussen beschikbaar waarbij je leert om veilig om te gaan met hijswerktuigen en hijsgereedschap. Zo heb je groepscursussen voor veilig hijsen, cursussen om veilig te leren werken met een autolaadkraan, cursussen over het aanslaan van lasten, cursussen over veilig hijsen met grondverzetmachines, bovenloopkranen, portaalkranen, torenkranen en autolaadkranen. Dergelijke cursussen kunnen sterk bijdragen aan de veiligheid op de werkvloer. Immers, hoe meer mensen op de werkvloer verstand hebben van veilig hijsen, hoe beter!

Laat de werkdruk niet ten koste gaan van de veiligheid

Op sommige werkplekken ligt de werkdruk erg hoog. Dit kan ervoor zorgen dat mensen meer risico’s nemen om tijd te besparen. Denk hierbij aan het niet volledig houden aan de veiligheidsprotocollen en het niet goed controleren van het hijsmateriaal voor en na gebruik. Veiligheid moet altijd voorgaan, hoe druk het ook is. Wanneer je als werknemer het idee hebt dat je bepaalde veiligheidsstappen moet overslaan om snel genoeg klaar te kunnen zijn, kun dit beter met je leidinggevende bespreken dan dat je werkelijk veiligheidsstappen over gaat slaan. Geef hierbij duidelijk je grenzen aan. Als werkgever is het belangrijk om in de gaten te houden dat planningen realistisch blijven, zodat de werkdruk aanvaardbaar blijft en er geen onnodige risico’s genomen worden.

Keur materialen op tijd af

Ondanks dat hijswerktuigen en -gereedschappen periodiek moeten worden gekeurd, is het belangrijk om voor en na het gebruik van het materiaal zelf ook kritisch te kijken naar of het nog goed is. Zie je afwijkingen in het materiaal, meld dit dan en gebruik het niet verder. Ga er niet vanuit ‘dat het er nog wel even mee door kan’. Hiermee kun je ongelukken voorkomen. Een oogmoer, bijvoorbeeld, kun je beter afkeuren als er roestplekken of verkleuringen te zien zijn en al helemaal wanneer er slijtages of breuken te zien zijn. Bij staalkabels kun je bijvoorbeeld kijken of er kinken in de kabel zitten of de eindverbinding versleten is en of er breuken in de kabel zitten. In alle gevallen kun je een staalkabel beter afkeuren en vervangen.  Om de levensduur van een oogmoer of een staalkabel te verlengen, kun je ze bijvoorbeeld droog bewaren om roestvorming te voorkomen.

Hijs verantwoord

Heel belangrijk is om verantwoord te hijsen. Hijs bijvoorbeeld nooit over mensen heen en voorkom dat mensen zelf onder de last gaan doorlopen. Hiervoor is een goede communicatie belangrijk. Zorg er voordat je begint voor dat de transportweg vrij is, hijs de last zo laag mogelijk en hijs rustig en gelijkmatig. Op die manier kunnen er wederom veel ongelukken voorkomen worden.