Artikel Depot
Image default
Vervoer en transport

Deze regels gelden op het water. De belangrijkste vaarregels!

Heb je vastomlijnde plannen om een jacht te kopen in Willemstad bij Jachtmakelaardij Kappers, om zo geregeld – als jij daar zin in hebt – lekker te gaan varen? Naast een jacht kopen heb je dan ook kennis nodig van de meest basale en belangrijke vaarregels die op de Nederlandse wateren van toepassing zijn. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste regels zijn waar je als booteigenaar en ‘kapitein’ rekening mee moet houden als je het water op gaat.

Ook op het water is rechts houden de norm

Net als in het wegverkeer geldt ook op het water dat zoveel mogelijk rechts houden (stuurboord) de norm is. Het middelste gedeelte van rivieren, meren en open water dien je vrij te laten voor vrachtschepen en/of rondvaartboten. Ga dus niet een lekker potje drijven, voor anker of varen op het midden van het water. Zo voorkom je aanvaringen, letterlijk, maar ook figuurlijke aanvaringen (lees: irritaties van andere schippers).

Geef andere schepen en jachten voldoende ruimte

Kom je op het water een tegenligger tegen, geef die ander dan voldoende ruimt. Laat ook duidelijk merken welke koers je precies vaart en wijk daar niet opzichtig van af als je andere boten passeert. Zo vaar je voorspelbaar, zonder onverwachte gevaarlijke manoeuvres, wat de veiligheid op het water natuurlijk flink vergroot.

Let goed op boeien en vlaggetjes

Op meren, open water of langs de kust het zaak om goed te letten op drijvende boeien en op vlaggetjes. De boeien geven aan welke vaarlijn je moet aanhouden om veilig te kunnen varen. Denk niet ‘Wat zal mij het boeien!’, maar houdt je aan de route die via de boeien is afgezet in het belang van je eigen veiligheid. Ook als je tijdens het varen vlaggetjes in het water ziet, moet je even goed opletten als schipper. Zijn er gele of zwarte vlaggen zichtbaar in het water, dan betekent dat dat daar visnetten zitten. Mijd die plek(ken) dus en vaar eromheen!

Check of je al dan niet een vaarbewijs nodig hebt

Voor grote(re) en snelle(re) jachten heb je in Nederland, en ook in het buitenland, een vaarbewijs nodig. Vaart jouw boot of jacht sneller dan 20 km/u en/of is deze langer dan 15 meter? Dan is een vaarbewijs halen wettelijk verplicht!