Artikel Depot
Image default
Financieel

Hypotheek met PGB inkomen

Hypotheek met PGB inkomen

Je hebt een PGB (persoons gebonden budget) inkomen en vraagt je af of je een hypotheek kunt krijgen? Hier gaan we op die vraag in. We vertellen eerst wat een PGB inkomen inhoudt.

Wat is een PGB inkomen

Als bijvoorbeeld iemand een kind heeft dat zorg nodig heeft, of die persoon heeft zelf vanwege ouderdom zorg nodig, dan kan een PGB worden aangevraagd. Met een PGB kan bij een zorgverlener zorg worden ingekocht. De persoon die het PGB krijgt toegewezen, bepaalt wie de zorg gaat uitvoeren. Die is de budgethouder. De uitvoerder kan in dienst zijn van een zorgverlener, maar niet per se. Het hoeft ook geen professionele zorgverlener te zijn, maar kan ook een familielid of kennis betreffen.

PGB zorgverlener

De budgethouder bepaalt dus wie de zorg verleent en dat kan in principe iedereen zijn. Diegene die de zorg gaat verlenen, wordt uit het PGB betaald. Dan kan die persoon als het ware in loondienst treden of er kan een contract worden afgesloten In het laatste geval moet het wel om een beroepsmatige dienstverlener gaan.

Hypotheekverstrekker

Als je tijdelijk inkomen uit een PGB ontvangt, dan bestaat er onzekerheid over tot wanneer je dat inkomen krijgt. De zorg kan op een gegeven moment overbodig worden, omdat de budgethouder hersteld is of helaas is overleden. Je PGB inkomen wordt vastgesteld aan de hand van bijvoorbeeld je belastingaangiften van de drie laatste jaren. Dan dien je dus al enige jaren inkomen uit een PGB te ontvangen. Als je een loonstrook ontvangt, dan telt die natuurlijk. Verder kijkt een hypotheekverstrekker naar je persoonlijk omstandigheden, zoals:

 

  • ben je al een eigenaar van een woning, die overwaarde heeft,
  • gaan je hypotheeklasten omlaag of ga je goedkoper wonen,
  • als je PGB inkomen wegvalt, hoe snel kan je dan weer een baan krijgen,
  • geef je zorg aan meerdere PGB-budgethouders.

Ter afsluiting

We zijn hier ingegaan op het PGB-inkomen en het verkrijgen van een . Je kunt met zo’n inkomen een hypotheek krijgen, maar het is complexer dan met een ander inkomen. Je dient goed te weten wat de mogelijkheden en aandachtspunten zijn. Het is daarom aan te raden om je door een financieel adviseur te laten bijstaan en kijk eens naar de volgens website voor meer informatie:

https://www.harmsbakx.nl/artikelen/hypotheek/hypotheekaanvraag-met-pgb-inkomen