Artikel Depot
Image default
Gezondheid

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Manuele therapie en fysiotherapie zijn termen die tot verwarring kunnen leiden. Veel mensen gebruiken de termen door elkaar. Fysiotherapeuten doen dat echter niet. Dus wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie? We zijn blij dat je het vraagt!

Weet u nog dat u bij wiskunde leerde over verzamelingen en deelverzamelingen? Het komt hier op neer: manuele therapie is een deelverzameling van fysiotherapie. Dus hoewel alle manuele therapie onder de noemer fysiotherapie valt, vallen niet alle vormen van fysiotherapie onder wat wij manuele therapie noemen.

Manuele of fysiotherapie?
Het woord manueel heeft een aantal betekenissen, waaronder het woord fysisch. Is het verwonderlijk dat mensen zich verward voelen? Als het gaat om manuele therapie, is de relevante betekenis voor ons “het gebruik van de handen” of “hands-on”. Voor fysiotherapeuten is manuele therapie letterlijk hands-on therapie. Een fysiotherapeut gebruikt zijn of haar handen om een behandeling te geven.

Fysiotherapie omvat aanvullende behandelingen die je “hands-off” zou kunnen noemen. Eén bezoek aan onze faciliteit zal u laten zien waarom. Fysiotherapeuten helpen patiënten vaak bij het gebruik van oefenapparatuur om hun lichaam te herstellen.

Onder fysiotherapeuten heeft het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie niets te maken met het feit dat de ene vorm beter is dan de andere. Het is alleen in specifieke gevallen dat de ene vorm van therapie een meer geschikte en effectieve behandeling kan bieden.

Een belangrijk onderscheid tussen manuele en fysische therapie heeft te maken met het kunnen identificeren van de bron van het probleem van een patiënt. Fysiotherapeuten die zijn opgeleid in de technieken van manuele therapie Amsterdam kunnen hun handen gebruiken om het specifieke weefsel of gewricht te isoleren dat de symptomen van de patiënt veroorzaakt. De handen geven informatie die geen enkel ander evaluatie-instrument kan repliceren.

Kijk ook eens naar knie fysio Amsterdam.