Artikel Depot
Image default
Auto's en Motoren

Hoe bepaal je de voor jou meest optimale bromfietsverzekering?

In Nederland stelt de wetgeving (net als in de meeste andere Europese landen overigens) dat het verplicht is om een verzekering voor je bromfiets af te sluiten. De bromfietsverzekering komt daarmee in lijn te liggen van andere gelijkaardige verzekeringen. Denk hierbij aan de brommerverzekering, maar ook aan bijvoorbeeld de motorverzekering, etc. Voor al deze verschillende verzekeringen geldt dat ze op verschillende manieren kunnen worden afgesloten. Zo maken we een onderscheid tussen de WA-dekking en bijvoorbeeld de beperkt en volledige cascoverzekeringen. Wil jij graag ontdekken wat nu voor jouw bromfiets de meest optimale verzekering is? Dan is dat mogelijk met de informatie die je hieronder kan aantreffen. 

Welke bromfietsverzekeringen bestaan er precies?

Voordat we kunnen bepalen wat voor jou nu precies de beste bromfietsverzekering is op de markt spreekt het voor zich dat we even aandacht moeten besteden aan de verschillende soorten verzekeringen voor bromfietsen die er bestaan. Wanneer we dat gaan doen merken we op dat er drie verschillende opties bestaan. Van alle drie deze verschillende mogelijkheden die er bestaan is uitsluitend de WA-verzekering bij wet verplicht. Zou je graag zeer specifiek willen ontdekken van welke drie verzekeringen voor bromfietsen er sprake is? Wij hebben ze hieronder alvast even voor je opgelijst en stellen ze graag gedetailleerd aan je voor. 

1.) De WA-verzekering voor bromfietsen

De meest eenvoudige en daardoor natuurlijk ook meest voordelige bromfietsverzekering is de zogenaamde WA-verzekering. Wanneer je de keuze maakt om dit type van verzekering af te sluiten zal je kunnen vaststellen dat je in orde bent met de wettelijke verplichtingen die gelden. Dit gezegd hebbende zijn heel wat mensen van mening dat deze verzekering alleen eigenlijk helemaal niet interessant is. Hoe komt dat precies? Zeer eenvoudig. Voor de WA-verzekering voor bromfietsen geldt namelijk dat ze enkel en alleen een dekking biedt voor schade aan derden. Op het ogenblik dat je eigen bromfiets bepaalde schade oploopt ben je daar dus nooit voor verzekerd. 

2.) De beperkt casco bromfietsverzekering 

Een tweede type verzekering waar je voor kan kiezen voor je bromfiets is de zogenaamde beperkt casco bromfietsverzekering. In dit geval gaat het om een verzekering die je voorziet van een beetje extra dekkingen boven op de wettelijk verplichte WA-dekking. In principe zouden we kunnen stellen dat deze optie zowel op vlak van dekkingen als voor wat de kostprijs betreft de gulden middenweg vormt tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de allrisk verzekering. Bij dit type van verzekering kan je dan ook rekenen op onder meer de volgende dekkingen:

  • Diefstal; 

  • Joyriding; 

  • Brandschade;

  • Schade door natuurgeweld;

Voor bepaalde verzekeraars geldt bovendien dat ze ook een zogenaamde aanschaf garantie verstrekken wanneer je een dergelijke bromfietsverzekering gaat afsluiten. Dit geldt echter niet voor elke verzekeraar. Dit kan dan ook zeker een extra aandachtspunt zijn om rekening mee te houden.

3.) De allrisk bromfietsverzekering 

De meest optimale bromfietsverzekering die je kan afsluiten is de zogenaamde allrisk bromfietsverzekering. Voor dit type van verzekering voor je bromfiets geldt dat je zoals de naam reeds aangeeft over de hele lijn bent verzekerd tegen alle mogelijke schade waarmee je kan worden geconfronteerd. Het spreekt voor zich dat dit bij heel wat eigenaars van een bromfiets als muziek in de oren klinkt. De vraag dringt zich dan ook vaak op waarom niet gewoon iedereen kiest voor het afsluiten van deze verzekering. Het antwoord op deze vraag is nochtans eenvoudig. 

De allrisk bromfietsverzekering mag je dan de meest complete dekking bieden van alle verschillende bromfietsverzekeringen die er bestaan, daar staat tegenover dat ook de kosten niet bepaald van de poes zijn. Dit zorgt ervoor dat het niet meer dan logisch is dat eigenaars van een bromfiets een afweging maken of het nu al dan niet interessant is om een allrisk voor hun bromfiets af te sluiten. In principe zijn er slechts twee situaties waarin dat het geval is, namelijk:

  1. Wanneer er een grote afstand wordt afgelegd op jaarbasis met de bromfiets; 

  2. Wanneer je ervoor hebt gekozen om een splinternieuwe, dure bromfiets te kopen;

Wanneer jouw situatie niet behoort tot één van de bovenstaande opties zal je al snel kunnen vaststellen dat het wellicht helemaal niet interessant is om een allrisk af te sluiten voor je bromfiets. Je moet namelijk de baten ook altijd grondig afwegen tegenover de kosten. Ga er dus zeker niet zomaar automatisch vanuit dat deze verzekering voor je bromfiets altijd de beste keuze is. 

Hoe kan je besparen op het afsluiten van een bromfietsverzekering?

De hierboven aangegeven informatie zal je hopelijk reeds aardig op weg helpen bij je bromfiets verzekeren. Dan rest er eigenlijk nog maar één vraag. De belangrijkste vraag die wordt gesteld heeft te maken met de kostprijs waar deze verzekering over kan beschikken. Hoe kan je er nu namelijk precies voor zorgen dat het afsluiten van een bromfietsverzekering kan gebeuren tegen de meest interessante verzekeringspremie? Er zijn verschillende bespaartips waar je zeker en vast rekening mee kan houden. Welke? Dat laten we je bijzonder graag ontdekken door middel van het onderstaande overzicht.

  1. Voer altijd een vergelijking uit van de verschillende bromfietsverzekeringen;

  2. Bekijk of de bromfietsverzekering een eigen risico heeft of niet; 

  3. Zorg ervoor dat je geen overbodige dekkingen gaat afsluiten voor je verzekering;

De kosten die je aangerekend krijgt voor je bromfietsverzekering zullen ook afhankelijk zijn van andere factoren waar je mogelijks op dit ogenblik eigenlijk niet zoveel aan kan doen. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de specificaties van de bromfiets. Des te zwaarder deze specificaties zijn, des te duurder het uiteraard wordt om de verzekering af te sluiten. Dat is echter niet alles. Wat namelijk bovendien ook te denken van je eigen schadeverleden? Dit is iets waar veel mensen in de praktijk niet bij stil blijven staan, maar wat toch zeker en vast wel belangrijk is. Wil je dus met andere woorden zeker kunnen rekenen op de laagst mogelijke kosten voor je bromfietsverzekering? Kies dan voor een brommer met normale specificaties en zorg er uiteraard voor dat je het aantal schadegevallen met verwijtbare schade zoveel mogelijk binnen de perken kan houden. Enkel en alleen op deze manier zal je er namelijk in slagen om de voor jou meest optimale bromfietsverzekering af te kunnen sluiten.