Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Hoe ontstaat kalkaanslag in de badkamer?

Hoe goed en regelmatig je je badkamer ook schoonmaakt, toch is er altijd weer die vervelende kalkaanslag die terugkomt. Het maakt je tegels en de kranen dof en laat ook nog eens een ontsierende witte laag achter. Als je voor de zoveelste keer weer staat te schrobben en te poetsen vraag je je misschien af: hoe ontstaat die lelijke aanslag toch? Eigenlijk is het vrij eenvoudig. In elke druppel water zitten minuscule mineralen. Deze mineralen kunnen voor de gezondheid eigenlijk weinig kwaad en zolang het water maar blijft stromen zetten de deeltjes zich niet vast. Zodra je echter de douche of de wastafelkraan uitzet blijven er overal kleine waterdruppels achter. Dit water zal uiteindelijk verdampen, bijvoorbeeld doordat je de mechanische ventilatie aangezet hebt of een raampje open hebt gezet. De kleine mineraaldeeltjes echter kunnen niet meer weg. Ze blijven liggen op het plekje waar ze naartoe zijn gestroomd en zetten zich daar vast op het oppervlak. Het kan hierbij gaan om het tuitje van de kraan, de douchekop, maar ook de rand van het bad of de glazen douchedeur.

Hoe krijg ik de aanslag weg?

Om te zorgen voor minder kalkaanslag in je badkamer kun je kiezen voor een kleine oplossing, zoals een douchewisser waarmee je na het douchen de wanden en de deur droog wist. Ook bestaan er verschillende schoonmaakmiddelen waarmee je kalk kunt verwijderen. Dit soort oplossingen neemt echter niet de bron van de kalk weg. Kies daarom voor een wateronthardingssysteem van bijvoorbeeld Soft Water Systems. Door een dergelijk systeem te installeren kun je de hardheid van je water verlagen, waardoor er direct veel minder kalk in het water aanwezig is. Kalk dat er niet is, kan zich ook niet vastzetten op allerlei vervelende plekken. Zo kan een waterontharder helpen om kalkaanslag in je badkamer te voorkomen. Ook huishoudelijke apparatuur als de wasmachine en vaatwasser zijn enorm gebaat bij een waterontharder en gaan zo veel langer mee. Bij Soft Water Systems en vergelijkbare aanbieders heb je de keuze uit diverse modellen en uitvoeringen, zodat je altijd kunt gaan voor het meest geschikte exemplaar voor jouw woning en de grootte van je huishouden. Een goede waterontharder gaat overigens minimaal 15 jaar mee.