Artikel Depot
Image default
Hobby en vrije tijd

Alles voor de startende smid op een rijtje: Ga direct aan de slag!

Het is een veel voorkomende misvatting dat een smid zijn producten maakt op basis van zijn spieren, een smederij en een hamer. De moderne smid is een hoogtechnologische ambachtsman die gebruik maakt van een verscheidenheid aan gesofisticeerde en complexe gereedschappen en apparatuur om ingewikkelde werken van metaal te produceren.

De moderne smederij is een gesofisticeerde productie-eenheid waar de oude smid in zijn lederen schort en zware hamer zich niet op zijn plaats zou voelen. Onder de benodigdheden die de moderne smid ter beschikking staan zijn:

Het welbekende aambeeld

Een reeks aambeelden in verschillende maten en vormen, ontworpen voor gebruik bij het maken van specifieke vormen, zijn beschikbaar.  Een aambeeld kopen is niet voor iedereen even makkelijk. Het gebruik van verschillende vormspecifieke aambeelden om de gewenste vormen te creëren kan zowel de hoeveelheid werk die nodig is voor het vormen als voor een betere nauwkeurigheid en fijnheid van de afwerking zorgen. 

De smederij, logisch natuurlijk

Smederijen. Terwijl veel smeden de voorkeur geven aan het maken van hun eigen traditionele kolencokessmederijen, is er een scala aan traditioneel gestookte smederijen en gas- of elektrische smederijen beschikbaar. Naast de standaard uitvoeringen n een verscheidenheid aan maten, zijn er ook speciale smederijen voor de vervaardiging van specifieke artikelen, zoals een messensmederij, beschikbaar.

De tangen

In het geval van een tang past niet alles in één maat. Tangen van verschillende lengtes en met verschillend ontworpen grijpkoppen zijn beschikbaar om niet alleen het verwarmde metaal op te tillen en vast te houden, maar om bewerkingen zoals draaien, draaien en verstoren gemakkelijker en nauwkeuriger te maken.

Handhamers, ook niet onbelangrijk

Verschillende maten hamers met verschillend gevormde koppen zijn beschikbaar voor het efficiënt en nauwkeurig creëren van vormen. De meeste smeden zullen een aantal hamers gebruiken, afhankelijk van wat ze proberen te bereiken. Naast de vormhamers zijn er ook afwerkingshamers beschikbaar met speciaal getextureerde koppen die gebruikt kunnen worden voor het creëren van speciale oppervlakteafwerkingen zoals een kiezelsteentextuur of een houtnerflook.

De krachthamer

Naast de grote industriële hamers die in grote fabrieken worden gebruikt, zijn er ook kleinere krachthamers met een gewicht van 25 tot 500 pond en meer beschikbaar voor de individuele of artistieke smid.

Snij- en vormingsgereedschappen

Een moderne smidsbenodigdheden omvatten een verscheidenheid aan vormhamers, ponsen en beitels die de tijd die nodig is voor het productieproces zullen verminderen. 

Denk aan je eigen veiligheid

Het werken met ruwijzer kan gevaarlijk zijn en een goede smederij zal worden voorzien van alle benodigde veiligheidsbenodigdheden. Dit zijn onder andere handschoenen, helmen, brillen en andere beschermingsmiddelen. De werkplaats moet ook worden uitgerust met brandblussers en misschien zelfs met een sprinklerinstallatie. En, zoals in elke productie-eenheid, moet er altijd een EHBO-doos beschikbaar zijn. 

Naast de hier genoemde benodigdheden heeft de moderne smid de mogelijkheid om, afhankelijk van het soort werk dat hij doet, gebruik te maken van schilder- en laswerk en diverse andere apparatuur.

De eerste smeden maakten vaak gebruik van hun winkels om het gereedschap te maken dat ze nodig hadden. Terwijl sommigen dit nog steeds doen, zijn er vandaag de dag een groot aantal bedrijven die zich toeleggen op het leveren van alle benodigdheden die de moderne smid nodig heeft, van de eenvoudigste hamers tot de meest complexe elektronisch gestuurde hamers en smederijen om hem in staat te stellen de modernste producten te produceren.

https://123smeden.nl/pages/smeedoven