Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Bescherm je planten tegen de kou

In de winter wil je je planten natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen de kou. Dit kan je doen door het gebruik van een natuurlijke beschermer. Cacaodoppen worden heel vaak gebruikt voor het thuis tuinieren als toplaag of bodembedekkers voor je planten om te helpen vocht in de grond vast te houden en te beschermen tegen het groeien van onkruid. De schil komt los van de cacaoboon bij het roosteren. Door het roosteren worden de doppen gesteriliseerd, zodat ze onkruidvrij zijn en biologisch blijven. De cacaobonen worden geroosterd voor de productie van chocolade en produceren dus veel van deze doppen die volgens de regelgeving niet in de chocolade mogen worden gebruikt. Dit is jouw manier om bij te dragen aan de circulaire economie en de planeet te redden!

Wat doet een cacaodop voor je tuin

De cacaodoppen hebben de heerlijke zoete geur van chocolade met een diepe, rijke, bruine kleur die dieper wordt naarmate hij ouder wordt. Veel tuiniers genieten van de zoete geur en het aantrekkelijke uiterlijk van cacaodoppen. Het gebruik van cacaodoppen in de tuin is een uitstekende manier om de vitaliteit van de bodem te verhogen en is een aantrekkelijke top bedekking voor zowel bloemperken als groentetuinen. Cacaoboon schillen helpen ook om vocht vast te houden in tuinbedden en verminderen onkruid op organische wijze, zodat er geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Cacaodoppen gaan veel langer mee dan andere organische schillen omdat het langzaam in de grond vergaat. Cacao schillen wordt vaak gebruikt om grond te verbeteren die anders de juiste voedingsstoffen mist om bloemen en groenten te laten groeien. Het verbetert ook de beluchting en drainage in de bodem en verrijkt de bodem met de juiste voedingsstoffen. Cacaodoppen bestaat uit stikstof, fosfaat, kali en een perfect uitgebalanceerde pH-waarde.

Andere voordelen van cacaodoppen

Naast het beschermen van je planten in de winter zijn er alternatieven voor het gebruik van cacaodoppen. Zo kun je er een organisch pad van maken of ze onder een schommel of speeltoestel leggen, zodat je kinderen veilig kunnen spelen. Ook hebben cacaobonen een hele fijne werking op de bodem. Onkruid heeft geen kans om te groeien doordat de cacaodoppen fungeren als een parasol tegen het licht, en zonder licht, geen ongewenste plantjes. Daarnaast hoef je je planten minder vaak water te geven, omdat de cacaodoppen veel water vasthouden. Wat ook een fijn voordeel is, is dat je de doppen niet hoeft op te ruimen wanneer ze vervangen worden. Ze worden namelijk opgenomen door de bodem waardoor alle voedingsstoffen ook naar de bodem gaan. Een win-win situatie dus! Je hoeft alleen af en toe wat nieuwe schillen erbij te gooien, om de toplaag in tact te houden.