Artikel Depot
Image default
Beauty en verzorging

Om deze redenen is een natuurlijke shampoo beter voor jou en beter voor de wereld

Wat is een natuurlijke shampoo?

Het zegt het eigenlijk al een beetje, het is een shampoo die voornamelijk uit natuurlijke ingrediënten bestaat, maar dat betekent niet dat een shampoo volledig natuurlijk is. Een bedrijf mag shampoo namelijk al natuurlijk noemen als er een natuurlijk ingrediënt in zit. Er worden echter ook veel volledig natuurlijke shampoos verkocht, die kun je herkennen aan het feit dat er onder andere geen sulfaten, parabenen, formaldehyde of siliconen in zit. Om zeker te zijn dat het een natuurlijke shampoo is kun je ook afgaan op keurmerken als NaTrue, Cosmos en Ecocert.

Nu vraag je je natuurlijk af wat er dan wel in natuurlijke shampoos zit om deze chemicaliën te vervangen. Dat zijn voornamelijk plantaardige ingrediënten, maar er wordt ook wel fruit gebruikt. Het is ook de bedoeling dat deze planten op een duurzame wijze zijn geproduceerd en verwerkt. In dit blog geef ik nog een aantal redenen waarom een natuurlijke shampoo beter is voor jou en voor de wereld.

Het is gezonder

De chemische stoffen die in veel gewone shampoos zitten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van jezelf en je haar. Stoffen als sulfaten, formaldehyde en parabenen kunnen gewoon hele vervelende bijwerkingen hebben die je uiteraard liever wilt vermijden. Zo is het bekend dat parabenen en formaldehyde kanker kunnen veroorzaken en dat sulfaten je haar en hoofdhuid enorm uitdrogen. Je kunt dus beter een shampoo zonder parabenen en andere chemicaliën kopen, het is namelijk gewoon een stuk beter voor je gezondheid.

Het is beter voor je haren

In gewone shampoos zitten veel stoffen die grondig reinigen of het haar op een andere manier beschermen zoals siliconen. Dit geeft je haar in eerste instantie een schoner gevoel, maar op de lange termijn doet het meer kwaad dan goed. De meeste sulfaten bijvoorbeeld zijn veel te heftig in het schoonmaken, waardoor je nauwelijks natuurlijke oliën op je hoofdhuid houdt en je haar of heel droog of op termijn heel vet wordt. Dan moet je weer een natuurlijke anti roos shampoo of shampoo tegen vet haar gebruiken en dat wil je uiteraard niet.

Wanneer je overstapt op een natuurlijke shampoo zul je eerst merken dat je haar niet echt lekker schoon wordt en dat het vet aanvoelt, maar dat is normaal. Je haar is namelijk aan het afkicken van alle chemische stoffen die het eerst te verwerken kreeg. Op de lange termijn zul je merken dat je haar echt wel schoon wordt, maar ook dat het veel gemakkelijker schoon blijft en dat je je haren veel minder hoeft te wassen.

Het is beter voor het milieu

Chemische stoffen als sulfaten, parabenen en siliconen (microplastics) zijn niet volledig afbreekbaar wanneer ze door het doucheputje gespoeld worden. Ze blijven dus achter in het milieu en dat is erg schadelijk voor de natuur. Daarbij wordt er veel plastic en water gebruikt om gewone shampoos te produceren, wat ook niet heel milieuvriendelijk is.

In volledig natuurlijke shampoos zitten geen stoffen die niet op een natuurlijke wijze afbreekbaar zijn en het is dus niet erg om deze door het doucheputje te spoelen. Een uitvinding van de laatste jaren, de shampoo bar, biedt ook een goede oplossing voor het plastic probleem. Er zit namelijk geen plastic verpakking omheen, er wordt veel minder water gebruikt in het productieproces en het werkt gewoon even goed als een gewone shampoo fles.