Artikel Depot
Image default
Zakelijk

Twee soorten accountants

Een accountant in Amsterdam is iemand die helemaal op de hoogte is van de financiële wereld. Het vak is een beschermd beroep. Een accountant Genemuiden wordt ingehuurd door verschillende soorten bedrijven om hun financiën bij te houden, de jaarrekeningen op te stellen, op te treden als belastingadviseur, te ondersteunen bij de salarisverwerking en hen organisatieadvies te geven. Er zijn twee verschillende accountants, namelijk een accountant-administratieconsulent (AA-accountant) of een registeraccountant (RA-accountant). Maar wat is nu precies het verschil? 

Het verschil

Het begint al bij het verschil in opleiding. Een accountant-administratieconsulent kun je al worden met een hbo-opleiding. Om registeraccountant te worden heb je een universitaire opleiding nodig. Daarnaast zit er verschil in de werkzaamheden die deze accountants uitvoeren. Een AA-accountant richt zich voornamelijk op het samenstellen van jaarrekeningen, terwijl een RA-accountant de jaarrekeningen controleert en zich bezighoudt met de financiële verslaglegging. Een AA-accountant doet dit vaak voor kleine en middelgrote bedrijven. Een RA-accountant wordt vaker ingehuurd door grotere bedrijven en heeft ook meer een adviserende rol. 

 

Indeling van accountants

Naast het verschil in accountants heb je ook nog een indeling van de soorten accountants. Een openbaar accountant is bijvoorbeeld een accountant die werkzaam is bij een accountantskantoor of eigenaar is van een accountantskantoor. Een interne accountant is iemand die werkt op een accountantsafdeling van een bedrijf. Overheidsaccountant, de naam zegt het al, een accountant die werkzaam is voor de overheid zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst. En de laatste is een accountant in business. Dit is een accountant die bijvoorbeeld werkzaam is als controller, financieel directeur of financieel manager bij een organisatie.