Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Waarom een filterpomp niet mag ontbreken in je zwembad

Een zwembad filterpomp is vrijwel het hart van het circulatiesysteem van je zwembad. Het enige doel ervan is water uit het zwembad te halen via de skimmer en de hoofdafvoer. Het water wordt vervolgens door de filter geperst en via de hoofdafvoer weer teruggevoerd naar het zwembad. Net zoals de uitrusting van je huis aandacht nodig heeft, heeft ook de uitrusting van je zwembad routine onderhoud nodig. Laten we eens kijken naar een aantal eenvoudige stappen die zullen helpen om de filterpompen van je zwembad in topconditie te houden.

 

Hou de motor droog

 

Natuurlijk zijn alle zwembad filterpompen ontworpen om buiten te staan en enorme hoeveelheden water te verwerken. De motor van de pomp moet echter droog worden gehouden. Vermijd direct vocht op de motor omdat overstroming van de motor permanente schade kan veroorzaken. Gebruik bijvoorbeeld geen tuinslang om filterpompen af te spuiten.  Wanneer je filterpomp moet worden gereinigd, gebruik dan een schone verfkwast of bezem om eventueel vuil weg te borstelen dat de ventilatieopeningen kan blokkeren. Gebruik indien nodig een vochtige doek om het oppervlak van de motor af te vegen. Controleer op vochtlekkage van afdichtingen of pijpverbindingen. Een vroege indicatie dat er water in je motor is gekomen is een luid gierend of piepend geluid, let dus op het geluid van je filterpomp.

 

 Luchtcirculatie

 

Luchtcirculatie is essentieel voor zwembad filterpompen. Er moet voldoende luchtcirculatie en luchtstroom rond de filterpomp zijn voor een optimale werking.  Voldoende luchtcirculatie zorgt ervoor dat de motor kan afkoelen wanneer dat nodig is en voorkomt oververhitting. Zorg er bovendien voor dat de pomp vrij is van gras, onkruid en ander afval.

 

Koppelingen en aansluitingen

 

De O-ringen en sluitingen spelen een belangrijke rol in het onderhoud van zwembad filterpompen. Het is belangrijk dat ze allemaal in goede staat zijn, want als de afdichting verslijt kan er water doorsijpelen naar de motor en schade veroorzaken.  Dit kan een kostbaar lek zijn.

 

Reinig de filtermand

 

Je moet de filtermand van het zwembad regelmatig reinigen, ten minste eenmaal per week. Verstopte filtermanden maken het moeilijk en soms onmogelijk voor een filterpomp om zijn werk te doen. De waterstroom wordt verstoord door een filtermand vol vuil. En je zult ook niet in staat zijn om de omloopsnelheid te bereiken die nodig is om ervoor te zorgen dat het zwembadwater correct wordt gefilterd.

 

Jaarlijks onderhoud

 

Als je aandacht besteedt aan de zwembad filterpomp, en de bovenstaande tips opvolgt, zou je geen problemen mogen ondervinden. Als je er natuurlijk ook een jaarlijkse gewoonte van maakt om de filterpomp door een vakman te laten onderhouden. Een goed moment om dit te doen is in de lente, vlak voor het piekgebruik. Alle sluitingen en O-ringen moeten ook worden vervangen, de lagers moeten gesmeerd blijven, en de waaier en diffuser moeten regelmatig worden geïnspecteerd.

 

Zoals je ziet heeft je zwembad filterpomp voortdurend aandacht nodig. Met deze kleine tips bespaar je tijd en geld en blijft je filterpomp in topconditie.