Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Is tijdsregistratie voor werknemers verplicht?

Er zijn veel organisaties die de tijdregistratie van de werknemers niet bij houden, dat terwijl dit wel heel makkelijk is en zo heeft dit ook een tal van voordelen. Zo krijg je namelijk meer inzicht in de aanwezigheid en wellicht afwezigheid van werknemers, zoals bijvoorbeeld verlof, ziekteverzuim of toch andere uren. En met een tijdregistratiesysteem maak je jouw werknemers zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de gewerkte uren. Maar is het gebruik van zo’n systeem verplicht of niet? En hoe zit het met de wetgeving in Nederland of misschien wel Europa?  

Is dit wettelijk verplicht in Europa? 

Binnen de Europese Unie geldt de regel dat jij als werkgever verantwoordelijk bent om bepaalde maximale arbeidstijden en ook rusttijden in acht te nemen van jouw werknemers. Je bent daarin dus verplicht om de tijdregistratie personeel bij te houden en vast te leggen voor jouw werknemers. In zo’n overzicht wordt dan zowel de dagelijkse als wekelijkse arbeidstijden geregistreerd. Bij geen gebruik van zo’n systeem is het namelijk ook niet mogelijk om te controleren of alle verplichte randvoorwaarden omtrent de arbeids- en rusttijden correct worden opgevolgd. Daarom is het gebruik van een juiste tijdregistratie een uitkomst voor alle werkgevers en ja het kost je ook gewoon veel minder tijd als normaal.  

En hoe zit het dan in Nederland? 

Nederlandse werkgevers vinden dat deze verplichtingen in Nederland in mindere mate van toepassing is in een bedrijf, omdat er in Nederland gewerkt wordt met de Arbeidstijdenwet. In deze wet staat namelijk dat de arbeids- en de rusttijden van werknemers geregistreerd moeten worden. Maar zo is een Arbeidstijdenwet niet genoeg, want zo wordt er niet vastgelegd waar de urenregistratiesysteem daadwerkelijk aan moet voldoen en die invulling ligt dus compleet bij de werkgever zelf. De regels binnen de EU verplichten dat het systeem objectief en betrouwbaar de arbeidstijden moeten weergeven.  

Gevolgen van 

Zo kunnen er ook gevolgen zijn aan het gebruik van een tijdregistratiesysteem. Wanneer werknemers namelijk veel overuren maken, kan het zo zijn dat deze ook moeten aangetoond worden dat de overuren ook daadwerkelijk gedraaid zijn. Maar indien deze bewijslast dus bij de werknemer ligt, kan de rollen ook omgedraaid worden en de verantwoordelijkheid bij de werkgever neer te leggen. En in dat geval zal de rechter uiteindelijk de werkgever erop wijzen dat de urenadministratie toch correct en duidelijk ingevuld moet worden. Kijk daarom zeker als werkgever naar welke mogelijkheden er zijn en zorgt voor een goed systeem. En overleg wellicht ook met je werknemers waar de verantwoordelijkheid moet liggen. Aangezien het bijhouden van een urenregistratie niet alleen voordelig is voor de werkgever, maar ook voor de werknemer.  

 

 

 

 

 

https://www.get.nl/nl/oplossingen/tijdregistratie/