Artikel Depot
Image default
Auto's en Motoren

Het verhaal achter de accu

De accu is de belangrijkste energiebron van de auto. Hij zorgt ervoor dat de motor start, dat de lichten aangaan en dat u tijdens het rijden naar de radio kunt luisteren. Terwijl u rijdt, wordt hij voortdurend opgeladen door de dynamo en daardoor blijft hij lang sterk. Dit betekent dat u ook de volgende rit zonder problemen kunt beginnen. Na verloop van tijd worden accu’s zwakker en moeten ze worden vervangen.

Hoe werkt een accu?

De accu is een apparaat dat elektrische energie opslaat. Als u de koplampen aanzet of de motor start, stuurt de batterij stroom naar die elementen van de auto. De accu wordt opgeladen door de dynamo terwijl de auto rijdt. Dit betekent dat de batterij altijd opgeladen is, zelfs als hij niet wordt gebruikt. De startmotor start de motor. Hij verbruikt veel elektriciteit, waardoor de accu vrij snel leeg kan raken. Daarom is het belangrijk om een batterij van goede grootte in uw auto te hebben.

Wat gebeurt er als u uw auto aanzet?

Wanneer u uw auto start, gebeuren er verschillende dingen, namelijk;  

  • Het contactslot gaat aan en stuurt stroom naar de startmotor

  • De startmotor start de motor

  • De dynamo begint de accu op te laden

  • De koplampen en andere apparaten, zoals de radio, gaan aan

Wanneer moet u de batterij van uw auto vervangen?

De meeste accu’s gaan ongeveer vier jaar mee. Dit aantal kan echter variëren, afhankelijk van hoe vaak u rijdt, de weersomstandigheden en wat voor soort batterij u hebt. Als uw auto problemen heeft met starten of als de lichten dimmen, is het misschien tijd om de batterij te vervangen. U kunt de gezondheid van uw batterij ook testen met een voltmeter. Een gezonde batterij heeft een spanning van minstens 12 volt. Als de spanning lager is, moet de accu worden vervangen.