Artikel Depot
Image default
Vervoer en transport

Waarom is ledverlichting ideaal voor de aanhangwagen?

Een aanhangwagen in bezit hebben is natuurlijk handig om spullen mee te vervoeren, maar er zijn ook een aantal punten waar je op moet letten. Zo zijn er regels opgesteld over het gewicht, de lengtematen en de verlichting. In deze blog gaan we ons verder verdiepen in de verlichting van een aanhangwagen. Dit wordt gedaan door verschillende vragen te beantwoorden. De vragen die voorbij komen zijn waar verlichting aan moet voldoen, waarom ledverlichting ideaal is en waar je op moet letten als je verlichting gaat aanschaffen.

Waar moet verlichting aan voldoen?  

Er zijn een aantal regels waar de verlichting van aanhangwagens aan moet voldoen. Er zijn een aantal lichten die niet mogen ontbreken op de aanhangwagen. Zo moet je denken aan de twee achterlichten, maar moet je ook beschikken over de kentekenverlichting, remverlichting en richtingaanwijzers. Naast deze voor de hand liggende verlichtingen zijn er ook andere soorten die niet mogen ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan de retroreflectoren voor de achterkant en de voorkant, en de markeringslichten aan de voor en achterkant. Deze retroreflectoren heb je daarnaast ook nog nodig op de zijkant van de aanhanger. Verder zijn er ook nog regels over welke kleur deze verlichting moet zijn. Zo moeten de achteruitrijlichten, de kentekenverlichting en de markeringslichten rood van kleur zijn. De andere lichten mogen meerdere kleuren zijn. Verder moeten de richtingaanwijzers wel rood of geel zijn. Voordat je gaat rijden is het daarbij belangrijk dat je alle soorten verlichting controleert, want je wil natuurlijk niet tegen een boete oplopen.

Waarom ledverlichting

Er zijn een aantal voordelen die led verlichting met zich meebrengt. Ten eerste is ledverlichting een keuze die energie zuinig is. Deze verlichting heeft namelijk een langere levensduur dan normale verlichting. Dit zorgt er dus voor dat je dit ook in positieve manier gaat voelen in de portemonnee. Meer branduren en minder snel vervangen zorgt ervoor dat je minder kosten zal gaan maken. Verder is ledverlichting ook trilbestendig en is het dus altijd goed te zien. Dit is ook bij het rijden in slechte weersomstandigheden. Als laatste wordt deze soort verlichting ook niet warm en dat zorgt ervoor dat de lamp minder snel kapot zal gaan.

Verlichting kopen?

Ben je van plan om verlichting te kopen? Dan zijn er een aantal punten om even aan te denken. Ten eerste kan je dus de keuze maken voor ledverlichting wat net is besproken. Verder kan je ook andere onderdelen kopen die de verlichting kunnen beschermen. Zo verkopen partijen bijvoorbeeld achterlichtbescherming. Verder kan het ook geen kwaad om reserveonderdelen aan te schaffen, zodat je op elke moment een lamp kan vervangen en niet tegen boetes oploopt.