Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Een duurzame oplossing voor het stoken van uw houtkachel of open haard

De koudere dagen zijn weer in aantocht en in huis gaat de open haard of kachel weer aan. Waar een deel van de mensen nog stookt op het traditionele haardhout, worden de houtbriketten steeds populairder. Houtbriketten zijn het moderne brandhout waarbij geen toevoegingen worden gebruikt. Er worden 100% schone houtvezels gebruikt en de briketen zijn CO2 neutraal geproduceerd.

Langere brandtijd en een mooi vlammenspel

Houtbriketten hebben in tegenstelling tot traditioneel haardhout een veel langere brandtijd. Ze zijn dan in aanschaf misschien iets duurder maar je krijgt er dan ook heel veel voor terug. Wanneer je eenmaal de houtkachel of open haard hebt branden zul je ervaren hoe mooi het vlammenspel is!

Een kachel hoor je regelmatig schoon te maken en na het opbranden van het haardhout merk je ook dat de kachel vaak vies is. Houtbriketten hebben daarintegen een veel schonere verbranding. Er komt weinig rook en geur vrij en na het opbranden van de briketten blijven er nagenoeg geen astresten over. En de asresten die er dan zijn kunnen weer in de tuin worden gebruikt. 

Soorten houtbriketten

Je hebt veschillende soorten houtbriketten zoals de Pini Kay en RUF houtbriketten. De Pini Kay houtbriketten zijn van de hoogste kwaliteit. Deze briketten worden geproduceerd van harde houtsoorten zoals beukenhout en eikenhout. Het vochtgehalte van deze houtbriketten is ook nog eens bijzonder laag, namelijk minder dan 5%!

Hoe steek je een kachel aan met houtbriketten?

Het is belangrijk om te vermelden dat je in een gesloten kachel nooit meer dan 4 briketten tegelijk plaatst. Doorgaans heb je aan 2/3 houtbriketten meer dan voldoende. Je legt deze briketten naast elkaar neer en gebruikt daarbij 5 a 6 bruine aanmaakblokjes. Deze leg je ertussen en steekt deze vervolgens aan. Hier boven leg je dan diagonaal nog een houtbriket.

 

https://www.fiksehoutbriketten.nl/