Artikel Depot
Image default
Mode en Kleding

De geschiedenis van duurzame mode

Inleiding

Mode is een miljardenindustrie die afhankelijk is van snelle productiecycli en ongebreideld consumentisme, waardoor het een van de meest niet-duurzame industrieën ter wereld is. Daarom is duurzame mode zo belangrijk: het gaat erom manieren te vinden om kwaliteitskleding te maken die afval vermindert en een kleinere ecologische voetafdruk heeft. De geschiedenis van duurzame mode laat zien hoe we dit doel kunnen bereiken door te leren van fouten uit het verleden. Hier zijn enkele hoogtepunten van meer dan twee eeuwen langzame modebewegingen!

De oorsprong van sustainable fashion

De oorsprong van duurzame mode ligt in de jaren 70, toen een groep van vier vrouwen samenkwam om Fashion Design Action Group (FDAG) te vormen. Hun doel was om het bewustzijn over de ecologische en sociale impact van fast fashion te vergroten door in 1973 een show te organiseren genaamd Sustainable Style. De eerste show bevatte ontwerpen uit een collectie genaamd “Ethically Aware”, waarbij alle stukken waren gemaakt van gerecyclede materialen en upcycled stoffen. Het werd in oktober 1973 getoond op de Ecole des Beaux Arts in Parijs, maar het duurde tot 1975 voordat de FDAG zijn eerste show buiten Frankrijk hield – hetzelfde jaar dat Earth Day voor de eerste keer werd gevierd.

Duurzame Mode Tijdens de Industriële Revolutie

De Industriële Revolutie was een tijd van enorme veranderingen in de samenleving. Naast de opkomst van het fabriekssysteem en de massaproductie, bracht het ook belangrijke veranderingen teweeg in zowel de mode als de productiematerialen. De kledingindustrie begon duurdere stoffen zoals katoen en zijde te gebruiken, waarvoor meer arbeid nodig was om te produceren. Deze stoffen werden voornamelijk gebruikt door de hogere klassen, maar vonden uiteindelijk hun weg naar de kasten van de middenklasse door de nadruk op stijl boven bruikbaarheid.

In deze periode ontstond ook de moderne consument – een persoon die vaak nieuwe kleding kocht, ze snel opgebruikt en weggooit als ze er genoeg van kregen of ze verving door nieuwere stijlen (denk aan het kopen van een spijkerbroek elk jaar). Het idee dat men alleen zou moeten kopen wat ze nodig hebben, werd minder belangrijk dan de nieuwste trend die beschikbaar was om te pronken met rijkdom en status in de samenleving.

Duurzame mode in de 20e eeuw en daarna

Nu je de basis van duurzame mode en haar geschiedenis kent, is het tijd om je kennis in praktijk te brengen. Duurzame mode kan op veel manieren.

De eerste manier is recyclen. Je kunt oude kleding recyclen en ze opnieuw gebruiken in nieuwe, wat zal helpen om afval te verminderen. Als u niet zeker weet hoe u dit moet aanpakken, volgen hier enkele tips:

  • Koop een naaimachine of leer zelf naaien (het is makkelijker dan het klinkt). Leer hoe u de naaimachine gebruikt, zodat u van oude kleding meer unieke kledingstukken kunt maken.

  • Leer patronen knippen met een schaar en papier zodat er geen nieuwe materialen hoeven te worden gekocht (behalve stof). Het gebruik van gerecycled papier maakt dit proces nog eenvoudiger!

Duurzaamheid vormt de kern van slow fashion, een beweging die ons aanmoedigt om minder maar beter te kopen door kwaliteit boven kwantiteit te kiezen.

Duurzaamheid vormt de kern van slow fashion, een beweging die ons aanmoedigt om minder maar beter te kopen door kwaliteit boven kwantiteit te kiezen. Bij slow fashion gaat het erom minder kleding te kopen, maar ze wel langer te kopen. Het gaat erom kwaliteit boven kwantiteit te kiezen, zodat je elk stuk in je garderobe echt kunt waarderen en dragen.

Conclusie

Eén ding is duidelijk: slow fashion is here to stay. Naarmate meer mensen zich bewust worden van de milieu-impact van fast fashion, zoeken ze naar manieren om hun eigen voetafdruk te verkleinen en een verschil te maken. Het goede nieuws is dat het niet moeilijk is om op de huidige markt duurzame opties te vinden – en naarmate technologieën verbeteren en productiemethoden evolueren, kunnen we de komende jaren nog duurzamere mode verwachten!

 

https://www.fullcircleclothing.eu/