Artikel Depot
Image default
Zakelijk

Boekhouder voor de zorg: Dit is wat je moet weten

Als je in de zorg werkt, wordt er ontzettend veel van je gevraagd. Het is dus niet zo gek dat veel zorgmedewerkers ervoor kiezen om hun boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Hierdoor houden ze zelf meer tijd over voor wat welverdiende rust.

Wil je graag een boekhouder inschakelen voor je financiële administratie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan hebben we hier een makkelijk overzicht voor je gemaakt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je een boekhouder inschakelt!

Heb ik een boekhouder voor de zorg nodig?

De eerste vraag is natuurlijk of je daadwerkelijk kunt profiteren van een boekhouder. Zzp’ers in de zorg en mensen met hun eigen praktijk zijn over het algemeen op zichzelf aangewezen, als het gaat om de boekhouding. Zij zijn namelijk niet in loondienst bij een bedrijf. De Belastingdienst vraagt daarom aan jou direct om de juiste administratie. Lever je dit incompleet in, dan riskeer je een boete.

Dus, wanneer kan een boekhouder écht van pas komen? Stel dat er veel facturen binnenkomen, en je ook regelmatig uitgaven maakt voor het werk dat je doet. De administratie van alle inkomsten en uitgaven kan overweldigend zijn. Als je een cijfertje mist, klopt je boekhouding al niet meer. In zo’n geval kan een boekhouder je redding zijn.

Ook is het aan jou om je omzetbelasting te betalen. Je zult zelf uit moeten rekenen hoe groot dit bedrag is. Niet alleen is hier een foutloze boekhouding voor nodig, je moet ook op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen in de fiscale wetgeving. Misschien zijn er uitzonderingen waar je onder valt, en betaal je al jaren te veel belasting! Een boekhouder is altijd op de hoogte van de huidige wetgeving, en kan ook je omzetbelasting verrekenen. Weer een zorg minder!

Wat doet een boekhouder voor de zorg precies?

Boekhouders kunnen verschillende rollen uitvoeren. Wil je je administratie bijvoorbeeld compleet uit handen geven? Dan valt dit onder de mogelijkheden. Elke keer als er een factuur binnenkomt, stuur je deze simpelweg door. Je boekhouder zal de informatie vervolgens verwerken in een handig overzicht. Jij kunt dus lekker achterover leunen.

Misschien wil je helemaal niet je administratie uit handen geven, omdat je het prettig vindt om altijd op de hoogte te zijn van de stand van zaken. In dat geval is het mogelijk om je boekhouder een controlerende rol te geven. Alle data wordt voor je geanalyseerd, en alle nummers worden gecheckt. Hierdoor weet je zeker dat er geen fouten te vinden zijn. Fijn voor jou, en fijn voor de Belastingdienst!

Hoe vind je de beste boekhouder voor jouw situatie?

Op zoek gaan naar een boekhouder zorg kan lastig zijn. Vooral als je net begonnen bent als zorgverlener, weet je misschien niet waar je moet zoeken. Om het makkelijk te houden, kun je in principe kiezen uit 2 opties.

  • Een boekhouder in persoon, die ook je fysieke bestanden voor je archiveert. Hij of zij kan je adviseren op het gebied van investeringen of belastingen.
  • Een software voor boekhouding. Hierin wordt je administratie ingevoerd in een programma, en wordt de boekhouding deels geautomatiseerd.

De keuze is helemaal aan jou. Een boekhoudingssoftware is over het algemeen een betaalbare en betrouwbare dienst. Daarom kiezen steeds meer zorgverleners voor deze optie. Wil je toch liever meer kunnen overleggen over je financiën? Dan is een boekhouder of een administratiekantoor een betere keuze.

https://zofi.nl