Artikel Depot
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe pak je je publiek in met presenteren?

 Een goede presentatie maken is niet makkelijk. Je boodschap overbrengen aan het publiek is in zijn algemeen al niet makkelijk. Hoe zorg je er dan voor dat je een blijvende indruk achterlaat?

We krijgen in ons leven vroeg of laat allemaal wel een keer te maken met een presentatie. Denk hierbij aan een bedrijfspresentatie, een schoolpresentatie of een presentatie op een beurs. Iedereen woont ook wel eens een presentatie bij. Maar hoe vaak blijft de informatie van de presentator écht hangen? Voor ons persoonlijk zijn er weinig presentators die echt de volle aandacht vast kunnen houden. Een van de personen die dat wel kan is hersendokter Erik Scherder. Deze man kan vanwege zijn enthousiasme, humor en het betrekken van het publiek enorm goed presenteren.

Maar goed, niet iedereen is hier een natuurtalent in! Daarom geven we in dit artikel een aantal tips waardoor jij over je podiumangst heen kan komen en een knallende presentatie kan geven.

  1. Bereid je presentatie goed voor. Veel mensen beginnen pas een week van tevoren met voorbereiden en proberen de informatie er dan in te stampen. Onze hersenen werken echter beter op het moment dat de informatie geleidelijk tot ons wordt toegenomen. We adviseren om ongeveer 2 weken van tevoren het eerste moment in te plannen om je presentatie door te nemen.
  2. Begin met een grapje of inspirerende quote. De eerste 10 seconde van een presentatie zijn kritisch. Je luisteraar bepaalt namelijk in deze tijd of hij/zij de aandacht vast gaat houden of niet. Wanneer je begint met een hele goede vraag, een grappige opmerking of een inspirerende quote dan pak je sneller de aandacht van het publiek. Begin dus niet met een saaie opening waarin je je naam vertelt en de inhoud van je presentatie.
  3. Zorg voor een goede houding. Als je zenuwachtig bent neem je al snel een onnatuurlijke houding aan. Als je een microfoon in je handen hebt valt het mee, maar wanneer je een oortje in hebt met microfoon dan kan het zo maar zijn dat je je handen in je broekzakken stopt, of juist extra veel gaat bewegen en gebaren. We adviseren om altijd iets in je handen te hebben zodat je een natuurlijke houding hebt. Pak bijvoorbeeld een pen of een pointer.