Artikel Depot
Image default
Eten en drinken

De geschiedenis van pizza in het kort

De pizza is een Italiaanse lekkernij waar veel mensen geen genoeg van kunnen krijgen. Maar waar komt de pizza, voordelig te koop bij Monte Pizza Crust, eigenlijk vandaan? In dit blog lees je een korte geschiedenis van een van de heerlijkste lekkernijen die er bestaan: de pizza.

Het begin: de Oudheid

Uit onderzoek blijkt dat de basisingrediënten van pizza al bestonden voor het begin van de christelijke jaartelling. Elke pizza die je eet, zoals die van Monte Pizza Crust, heeft dus een historie die meer dan twee millennia teruggaat. Men bakte in het huidige Italië brood bodems op stenen, waarna de bodems vervolgens met een saus of een topping afgewerkt werken bij opgravingen in onder meer Pompeii en bij het huidige Napels vond men keukengerei dat erg lijkt op de spullen die tegenwoordig bij het maken en bereiden van pizza’s worden gebruikt.

Oudste recept van de pizza

De ingrediënten van een overheerlijke pizza van Monte Pizza Crust of een andere aanbieder, zijn ook al heel oud. In een receptenboek uit de Romeinse Tijd omschrijft de kok Apicius platte, ronde broden met als toevoegingen pijnboompitten, kaas, maar ook knoflook, kip, munt, peper en olijfolie. Ingrediënten die we tegenwoordig nog steeds gebruiken om pizza’s mee te bereiden. Het eerste historische bewijs voor het toevoegen van tomaten aan pizza’s stamt uit de tijd net na de Middeleeuwen, namelijk uit het jaar 1522.

Wanneer veroverden pizza’s vanuit Italië de rest van de wereld?

Tot het einde van de negentiende eeuw werden pizza’s vooral gegeten door de armere bevolking van Italiaanse steden als Napels. Omstreeks 1900 ontdekte ook de Italiaanse adel de lekkere smaak van deze belegde bakbroden. Omstreeks hetzelfde moment openden Italianen die naar de Verenigde Staten waren geëmigreerd de eerste pizza restaurants in dat land. De Amerikanen wilden echter grotere pizza’s, waardoor de bodems van deze lekkernij een stuk groter werden.

Vanuit Amerika veroverden pizza’s ook de rest van de wereld. In Nederland werden pizza’s vooral populair door Italiaanse immigranten, na de Tweede Wereldoorlog en vooral vanaf de jaren 1960. Ook de Europese Unie erkende de waarde van de overheerlijke pizza.In 2009 kwam de Napolitaanse pizza terecht op de Europese Voedsel erfgoedlijst. Volkomen terecht, want wat is er nu heerlijker dan Italiaanse pizza’s met lekker beleg erop?