Artikel Depot
Image default
Eten en drinken

Tips voor het bewaren van honing

Honing is in tegenstelling tot ander voedsel zeer lang te bewaren. Er wordt door mensen zelfs gezegd dat er geen houdbaarheidsdatum op zit. Echter blijkt dat gemiddeld gezien honing een houdbaarheid heeft van 2 jaar. Een honing verkoper is daarbij ook verplicht om een houdbaarheidsdatum te noemen voor het product. Na twee jaar wordt gezegd dat honing minder enzymen bevat, en dat de substantie stroperiger wordt. Om de houdbaarheid, smaak en kleur te behouden zijn verder in dit artikel meerdere tips genoemd.

Verpakking

Ten eerste is het belangrijk om te kijken de verpakking van de honing. De meeste soorten honing worden verkocht in een glazen pot. Deze potjes kan je naast de honing ook los kopen bij verschillende partijen. De honingpotjes van Lekkerhoning een aanrader op dat gebied. Deze glazen potjes kan je in verschillende maten krijgen. Ook kan je er voor kiezen om een weckpotje aan te schaffen. Deze glazen potjes hebben een speciale sluiting. Zo zorgt deze sluiting dat er geen zuurstof bij het voedsel komt door de rubberen randen van de deksel. Voor het bewaren van honing is het belangrijk dat je voorkomt dat er zuurstof bij het product komt. Zuurstof kan zorgen voor vreemde geuren, en kan zorgen voor het verlies van de smaak. Daarbij kan het ook de honing sneller bederven en dit komt de houdbaarheid dus niet ten goede.

Ruimte

De ruimte waar je de honing opbergt is naast de verpakking ook erg belangrijk. Het is de bedoeling dat de ruimte de juiste tempratuur heeft. Het beste kan je honing bewaren op een tempratuur van twaalf graden. Dit betekent dus dat de koelkast in veel gevallen dus te koud is. De kamertempratuur is ook vaak te warm. Een voorbeeld van een goede plek is de kelder. Dit is een goed voorbeeld, omdat honing ook het beste opgeborgen kan worden op een donkere plek. Een lichte plek kan er namelijk voor zorgen dat de honing sneller gaat kristalliseren. Kristalliseren is een natuurlijk proces, maar dit proces wil je voor de maak graag vertragen. Is de honing gekristalliseerd, dan is dat geen ramp. De honing kan je weer vloeibaar maken door het laagje weg te halen of door het laagje naar beneden de roeren. Dit kan je gewoon makkelijk doen met een lepel. Ook kan je de honing opwarmen om de kristallisatie weg te laten gaan. Bij het opwarmen van de honing moet je wel op de tempratuur letten. Zo wordt gezegd dat je tot maximaal 45 graden de honing mag verhitten..

Vochtgehalte

Als laatste is de vochtgehalte van opbergplek van de honing ook een belangrijke factor. Zo wordt gezegd dat een hoge mate van vocht voor meer kans van bacteriën en schimmels zorgt. Je wilt dit voorkomen dus is het belangrijk om een plek uit te kiezen waar het vochtgehalte zo laag mogelijk ligt. Dit heeft ook te maken met de honing pot. Zo mogen imkers geen honig verkopen waar de pot meer dan 20% vocht bevat. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de gezondheid. Honing een hoog vochtgehalte kan gevaarlijk zijn.