Artikel Depot
Image default
Woningen

Bieden op een huis: waar moet je rekening mee houden?

Bieden op een huis is altijd spannend. Zal je bod geaccepteerd worden? Komt er misschien een tegenbod? In de huidige oververhitte woningmarkt is het lastig te bepalen hoeveel je moet bieden om kans te maken op jouw droomhuis. Daarom is het belangrijk goed over je openingsbod na te denken. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

 

De hoogte van het bod

Als je een bod gaat doen, ga je eerst bepalen hoeveel je voor het huis wilt betalen. Het uitgangspunt voor je openingsbod op een huis is de vraagprijs. Is de woning gewild en staat hij nog maar net te koop? Dan is de kans groot dat er meer kapers op de kust zijn en zul je flink boven de vraagprijs moeten bieden om kans te maken. Hoe langer de woning te koop staat, hoe minder je kunt bieden. Staat de woning al enige tijd te koop, dan kun je gerust onder de vraagprijs bieden.

 

Hou er rekening mee dat de maximale hypotheek die je voor een huis kunt krijgen, afhangt van de waarde zoals die door een taxateur wordt vastgesteld. Heb je veel overboden, dan loop je het risico dat je een behoorlijk bedrag uit eigen zak moet betalen. Zorg dus dat je alleen boven de vraagprijs biedt als je voldoende eigen geld hebt.

 

Ontbindende voorwaarden

In veel gevallen ben je afhankelijk van een hypotheek om de woning daadwerkelijk te kunnen kopen. Krijg je de financiering niet rond, dan heb je een probleem. Zoek daarom van tevoren goed uit hoeveel je kunt lenen en neem een voorbehoud van financiering op bij je bod. Lukt het dan toch niet, dan kun je zonder extra kosten de koop ontbinden. Een ander voorbehoud dat vaak wordt opgenomen, is het voorbehoud van bouwkundige keuring. Mocht de woning gebreken hebben die je zelf niet hebt gezien, dan kun je alsnog van de koop afzien.

 

Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan je helpen een geschikte woning voor een goede prijs te vinden. Deze makelaar kent de markt en weet vaak al wat er te koop komt voordat een woning echt op de markt staat. Ook helpt hij je met bieden. Zo vergroot je je kans op een geslaagd openingsbod.