Artikel Depot
Image default
Zorg

Incontinentie

Doorbreek het taboe op incontinentie

Heeft u wel eens last van urineverlies? Incontinent zijn is niets om u voor te schamen. Zowel jonge als oude mensen kunnen last krijgen van deze aandoening. Vaak is er de aanname dat incontinentie alleen gepaard gaat met het ouderdomsproces. Dat is niet waar. Aan urineverlies liggen heel veel medische oorzaken ten grondslag. Deze medische oorzaken komen bij alle leeftijdsgroepen voor. Daarnaast bestaat er ook de verkeerde aanname dat incontinentie voor altijd is. Integendeel, urineverlies kan zowel tijdelijk als langdurig zijn en met de juiste behandeling kunt u ervan af komen. Wilt u er meer over weten? Lees dan vooral verder

 

Het zit het precies met incontinentie?

Bij incontinentie is er iets aan de hand met de spieren in de blaas en/of de bekkenbodemspieren. Deze twee spieren zorgen er namelijk voor dat u succesvol uw plas kan ophouden en dat u probleemloos naar het toilet kan gaan. Als de blaas zich onverwacht samenknijpt, kan het gebeuren dat u urineverlies heeft. Een andere optie is het onverwacht verslappen van de bekkenbodemspieren. Ook in dat geval kunt u last hebben van urineverlies. Als die stelselmatig voorkomt heeft u te maken met de aandoening van incontinentie.

 

Urineverlies bij mannen

Het zal de meeste mensen verbazen dat urineverlies ook bij mannen geregeld voorkomt. Wereldwijd hebben op dit moment ongeveer één op de zes mannen last van urineverlies. Daar waar er een algemeen taboe lijkt te liggen op het onderwerp van incontinentie, is dit voor mannen vaak nog net wat erger. De medische oorzaak achter urineverlies bij mannen heeft in de meeste gevallen te maken met de prostaat. Problemen of ziektes gerelateerd aan de prostaat kunnen ervoor zorgen dat onder andere de blaas tijdelijk minder goed werkt. Urineverlies kan dan het gevolg zijn.

 

Incontinentie bij vrouwen

Ook vrouwen geven niet vaak toe dat ze last hebben van urineverlies. Toch komt het momenteel bij één op de drie vrouwen voor. Dat is een verbazend percentage, want dat betekent dat ontzettend veel vrouwen er last van hebben. Een reden waarom het vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt, is dat er meerdere medische oorzaken voor incontinentie zijn die alleen bij vrouwen voorkomen. Denkt u bijvoorbeeld aan de zwangerschap en/of de bevalling. Het komt vaak voor dat vrouwen tijdens de zwangerschap of na de bevalling verzwakte bekkenbodemspieren hebben. Of dat de baby natuurlijk gewoon op hun blaas drukt. Deze medische oorzaken zijn tijdelijk, daarnaast zijn er ook nog langdurige oorzaken voor incontinentie.

 

Tijdelijke en langdurige medische oorzaken

Een langdurige medische oorzaak is bijvoorbeeld het verouderingsproces. In dat geval takelt het lichaam langzaam af en gaan de spieren minder goed werken. Zo ook de blaas en de bekkenbodemspieren. Als op oudere leeftijd incontinentie ontstaat, dan is het vaak een langdurige aandoening. Een voorbeeld van een tijdelijke oorzaak van urineverlies is een trauma aan het bekken. Bij een ongeluk bijvoorbeeld. Het kan dan gebeuren dat de spieren in de bekken tijdelijk verzwakt zijn en dat daardoor tijdelijke incontinentie kan ontstaan. Door de medische oorzaken op te lossen, lost zich meestal ook de aandoening van incontinentie op. In andere gevallen kunt u speciale oefeningen doen om de klachten te verminderen of zelfs te verhelpen.

 

Neem de controle terug!

Incontinent zijn is in de meeste gevallen geen permanente staat. U kunt ervan genezen en vaak zijn er niet eens heel ernstige behandelingen voor nodig. Soms zijn speciale oefeningen zelfs al van enorme waarde. Het is belangrijk dat u het taboe doorbreekt en er met een arts over praat. Artsen zien elke dag mensen met deze aandoening voorbijkomen, voor hun is het niets nieuws. Als de medische oorzaak hiervoor niet al te ernstig is, kunt u vaak starten met het doen van bekkenbodemoefeningen. Dit vergt enkel een paar minuten per dag van uw tijd en binnen twee maanden zult u resultaat zien. Doorbreek het taboe en neem de controle terug bij incontinentie!