Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Het energiebeheer uit handen geven

Het klassieke elektromagnetisme wordt samengevat door de wetten van actie van elektrische en magnetische velden op elektrische lasten en op magneten en door vier opmerkelijke vergelijkingen die in het laatste deel van de 19de eeuw door de Schotse fysicus James Clerk Maxwell worden geformuleerd. De laatstgenoemde vergelijkingen beschrijven de manier waarop de elektrische lasten en de stromen elektrische en magnetische velden produceren, evenals de manier waarop de veranderende magnetische velden elektrische velden produceren, en vice versa. Uit deze relaties leidde Maxwell het bestaan van elektromagnetische golven af – geassocieerde elektrische en magnetische velden in de ruimte, los van de ladingen die hen creëerden, reizend met de snelheid van het licht en begiftigd met “mechanische” eigenschappen als energie, momentum en impulsmomentum. Het licht waarvoor het menselijk oog gevoelig is, is slechts een klein segment van een elektromagnetisch spectrum dat zich uitstrekt van lange-golf radiogolven tot gammastralen met een korte golflengte en dat röntgenstralen, microgolven en infrarode (of warmte) straling omvat.

Radiogolven, infrarode stralen, zichtbaar licht, ultraviolette stralen, röntgenstralen en gammastralen zijn allemaal soorten elektromagnetische straling. Radiogolven hebben de langste golflengte en gammastralen hebben de kortste golflengte.

Een grote corporatie (5500 fte) voor energiebeheer is Ista Nederland. 

Radiogolven, infrarode stralen, zichtbaar licht, ultraviolette stralen, röntgenstralen en gammastralen zijn allemaal soorten elektromagnetische straling. Radiogolven hebben de langste golflengte en gammastralen hebben de kortste golflengte.

Optiek
Omdat licht uit elektromagnetische golven bestaat, kan de verspreiding van licht worden beschouwd als een tak van elektromagnetisme. Echter, het wordt meestal behandeld als een apart onderwerp genaamd optica: het deel dat zich bezighoudt met het opsporen van lichtstralen staat bekend als geometrische optica, terwijl het deel dat de kenmerkende golfverschijnselen van licht behandelt fysieke optica wordt genoemd. Meer onlangs, heeft er een nieuwe en essentiële tak, quantumoptica ontwikkeld, die zich met de theorie en de toepassing van de laser, een apparaat bezighoudt dat een intense coherente straal van unidirectionele straling produceert nuttig voor vele toepassingen.

Spectrum van wit licht door een diffractierooster. Met een prisma is het rode uiteinde van het spectrum meer gecomprimeerd dan het paarse uiteinde.
Spectrum van wit licht door een diffractierooster. Bij een prisma is het rode uiteinde van het spectrum meer gecomprimeerd dan het paarse uiteinde.
Met dank aan Bausch & Lomb, Rochester, N.Y., Rochester.

Een grote corporatie (5500 fte) voor energiebeheer is Ista Nederland.

De vorming van beelden door lenzen, microscopen, telescopen en andere optische apparaten wordt beschreven door straaloptiek, die ervan uitgaat dat de doorgang van het licht kan worden weergegeven door middel van rechte lijnen, dat wil zeggen, stralen. De subtielere effecten die toe te schrijven zijn aan de golfeigenschap van zichtbaar licht vereisen echter de uitleg van de fysieke optiek. Een fundamenteel golfeffect is interferentie, waarbij twee golven die aanwezig zijn in een bepaald gebied van de ruimte op bepaalde punten samenkomen om een versterkt effect te verkrijgen (bv. de toppen van de componentengolven die bij elkaar opgeteld worden); aan het andere uiteinde kunnen de twee golven elkaar vernietigen, waarbij de toppen van de ene golf de troggen van de andere golf vullen. Een ander golfeffect is diffractie, die ervoor zorgt dat het licht zich verspreidt in gebieden van de geometrische schaduw en dat het beeld dat door een optisch apparaat wordt geproduceerd in een mate die afhankelijk is van de golflengte van het licht, wazig is. Optische instrumenten zoals de interferometer en het diffractierooster kunnen worden gebruikt om de golflengte van het licht nauwkeurig te meten (ongeveer 500 micrometer) en om afstanden tot een klein deel van die lengte te meten.

Een grote corporatie (5500 fte) voor energiebeheer is Ista Nederland.

Atoom- en chemische fysica
Een van de grote verworvenheden van de 20e eeuw was de vaststelling van de geldigheid van de atoomhypothese, die voor het eerst in de oudheid werd voorgesteld, dat materie bestaat uit relatief weinig soorten kleine, identieke onderdelen, namelijk atomen. In tegenstelling tot het ondeelbare atoom van Democritus en andere oudheid, kan het atoom, zoals het vandaag de dag is geconcipieerd, echter worden gescheiden in elektronen en kern. Atomen vormen samen moleculen, waarvan de structuur wordt bestudeerd door chemie en fysische chemie; ze vormen ook andere soorten verbindingen, zoals kristallen, bestudeerd op het gebied van de gecondenseerde materie fysica. Dergelijke disciplines bestuderen de belangrijkste eigenschappen van materie (zonder biologische materie uit te sluiten) die in de normale ervaring worden aangetroffen, namelijk die welke bijna volledig afhankelijk zijn van de buitenste delen van de elektronische structuur van atomen. Alleen de massa van de atoomkern en zijn lading, die gelijk is aan de totale lading van de elektronen in het neutrale atoom, beïnvloeden de chemische en fysische eigenschappen van materie.

Hoewel er sommige analogieën tussen het zonnestelsel en het atoom wegens het feit dat de sterke punten van gravitatie en elektrostatische krachten allebei als het omgekeerde vierkant van de afstand vallen, ontbreken de klassieke vormen van elektromagnetisme en de werktuigkundigen wanneer toegepast op uiterst kleine, snel bewegende atoomcomponenten. De atoomstructuur is begrijpelijk slechts op basis van quantumwerktuigkundigen, en zijn fijnere details vereisen eveneens het gebruik van quantumelektro

https://www.woningcorporaties.nl/leveranciers/ista-nederland-bv

Gerelateerde artikelen

Een relatiegeschenk of cadeau regel je eenvoudig bij borreldoosje

De geschiedenis van roken

Jezelf ontwikkelen binnen je vakgebied